Skip to main content
main-content
Top

26-09-2011 | Nieuws

Ruim 1000 meldingen over onderbezetting in zomer

NU�91 heeft deze zomer 1050 meldingen over onderbezetting binnengekregen. De meldingen kwamen uit het hele land en uit alle sectoren binnen de zorg. De onderbezetting tijdens de zomerperiode blijkt echter nog steeds het meest nijpend in de VVT en de ziekenhuizen.

NU’91 geeft enkele voorbeelden:

- VVT: 18-jarige student toneelschool wil alles doen, maar geen mensen wassen. Dat was akkoord. Eerste taak: mevrouw X wassen, zonder enige begeleiding. Achteraf blijkt dat hij gedurende de hele periode voor het hele dagprogramma was ingeroosterd.

- Ziekenhuizen: Personeel in het ziekenhuis met een verpleegkundige achtergrond, maar al jaren in andere functies binnen het ziekenhuis werkzaam, mogen komen helpen als ze dat leuk vinden.

- GGZ: Enkele keren is het voorgekomen dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar.

- GHZ: ‘We moeten onze tijd verdelen tussen twee woningen, zijn dus constant heen en weer aan het rennen. Chaos en stress.’

Hoewel pijnlijk zichtbaar is onderbezetting in de zorg zeker niet een probleem dat alleen speelt tijdens de zomerperiode, aldus NU’91. Het Convenant Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg zegt budget toe voor onder andere 12.000 extra mensen en meer kwaliteit door extra scholing. Waar NU’91 zich echter zorgen over maakt is of het daarvoor toegezegde geld werkelijk gebruikt gaat worden voor extra opleidingen en extra personeel en niet om de bestaande budgettekorten binnen de instellingen op te lossen. Zie www.nu91.nl voor de eindrapportage.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.