Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | In zicht | Uitgave 5/2010

Denkbeeld 5/2010

Rubriek over psychogeriatrie en wetenschap

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 5/2010
Auteur:
Franka Meiland
Belangrijke opmerkingen
Samengesteld door Franka Meiland , senior onderzoeker bij de afdeling Psychiatrie en de afdeling Verpleeghuisgeneeskunde van het VU medisch centrum en medewerker kennistransfer bij het Centrum voor Ouderenonderzoek (CVO).

Samenvatting

Bij cognitieve rehabilitatie worden mensen met geheugenproblemen en hun naasten door professionele hulpverleners geholpen doelen voor zichzelf te formuleren en plannen te maken om deze doelen te realiseren. De onderzoekers gingen na of deze benadering meerwaarde heeft in vergelijking met ontspanningstherapie of wanneer er niets wordt gedaan. De deelnemers kregen gedurende acht weken cognitieve rehabilitatie in sessies van één uur. De behandeling was onder meer gericht op verbetering van de concentratie, nieuwe informatie aanleren en omgaan met stress; mantelzorgers konden het laatste deel van een sessie bijwonen zodat ze hun naasten tussen de bijeenkomsten door goed konden ondersteunen. De ontspanningstherapie (de placebo behandeling) duurde net zo lang en omvatte spierontspanning en ademhalingsoefeningen. Aan het onderzoek deden 69 thuiswonende mensen met een lichte mate van Alzheimer en 44 mantelzorgers mee.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Denkbeeld 5/2010 Naar de uitgave

In de etalage

CADO

Acceptatie van homoseksualiteit in de ouderenzorg

De Roze Loper

Nieuws van de Vereniging voor Psychogeriatrie

Psychogeriatrieprijs voor Jacomine de Lange

Apathie bij dementie

Een grote belasting

Boekenplank

Boekenplank