Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2020 | Uitgave 8/2020

Een introductie in het gebruik van rubberdam
Tandartspraktijk 8/2020

Rubberdamned

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2020
Auteurs:
Maarten de Beer, Erik-Jan Muts, James J.R. Huddleston Slater
Belangrijke opmerkingen
Maarten de Beer is als tandarts werkzaam bij IJsselstate Tandartsen te Dieren en Tandartsenpraktijk Apeldoornseweg 59 te Arnhem.
Erik-Jan Muts is tandarts en heeft een algemene praktijk (MP3 Tandartsen) in het centrum van Apeldoorn.
Dr. James J.R. Huddleston Slater is tandarts-gnatholoog en klinisch epidemioloog en heeft een algemene praktijk in het centrum van Groningen. Hij is tevens gastdocent aan het CTM van het UMC in Groningen.

Samenvatting

Al in 1908 schreef de inmiddels wereldberoemde tandarts dr. G. V. Black in zijn boek Operative Dentistry over rubberdam: ‘Probably no other technique, instrument or treatment in dentistry had been more universally accepted and advocated, and yet is so universally ignored by practicing dentists. Many reasons can be given, but in most cases the fundamental cause is inadequate explanation and training in the dental schools.’ Je zou verwachten dat sinds de introductie in 1864 (!) het gebruik van rubberdam in de tandheelkunde een enorme vlucht heeft genomen, maar gek genoeg is dat nooit gebeurd. Misschien dat de huidige coronacrisis hier verandering in gaat brengen, vooral omdat de gevaren van de continue aanwezigheid van aerosolen in de tandheelkunde zich nu duidelijker beginnen af te tekenen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2020

Tandartspraktijk 8/2020 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

Pest, Pulpa en Paniek

Tandarts in de praktijk

Sportieve tandarts