Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 10/2013

Bijblijven 10/2013

Rood en bruin op romp en ledematen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2013
Auteur:
Dr. Peter Dieleman
Belangrijke opmerkingen
huisarts, praktijkassistent Centrum Huisartsgeneeskunde Antwerpen (ELIZA)

Samenvatting

In deze bijdrage worden twee wat bijzondere dermatologische beelden besproken, die zich in de eigen praktijk hebben aangeboden.
De eerste casus betreft een man van 52 jaar oud, onderhoudsmechanicus, die al een aantal jaren roodbruine vlekken heeft, voornamelijk op de romp en rug. Tot nog toe werd aangenomen dat ze met zonne-expositie te maken hadden. Hij meldt zich, omdat de letsels in omvang toenemen, het zijn nu echte papels aan het worden. Zijn echtgenote is bezorgd vanwege het esthetische aspect, en het feit dat de letsels steeds meer beginnen te jeuken en door de krabreactie een urticariële reactie vertonen. Na advies van de dermatoloog maak ik kennis met een mij tot dan toe onbekende aandoening: urticaria pigmentosa.
De tweede casus gaat over een bijna klassiek verhaal van een huidreactie op de zon. Na een van de eerste zonnige dagen meldt een adolescent zich met jeukende papels op de onderarmen en het aangezicht, nadat ze de dag tevoren met vriendinnen van de eerste zonnestralen heeft genoten in het naburige park. Algauw komt dan de term zonneallergie in beeld, maar niet alles is zomaar een ‘allergie’. Het beleid bij zongebonden aandoeningen bestaat in essentie uit preventie en symptoomtherapie. Toch is het zaak om binnen de fotodermatosen de ‘echte allergie’ te detecteren. Aan bod komt de polymorfe lichteruptie, als voorbeeld van de fotodermatosen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Bijblijven 10/2013 Naar de uitgave