Skip to main content
main-content
Top

12-02-2015 | Nieuws

Rol beeldcommunicatie in de zorg neemt toe

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Zorg aan huis, een nacontrole op afstand, een virtueel bezoek aan de medisch specialist of het uitwisselen van informatie in de ketenzorg: beeldcommunicatie in de zorg zien we steeds vaker terug komen. Contact van scherm tot scherm wordt gebruikt voor de communicatie tussen arts en patiënt of artsen onderling. Bij het implementeren van deze communicatievorm in een organisatie komt veel kijken.

Foppe Rauwerda (Beeldzorgadvies) en Johan Krijgsman (Nictiz) bespreken actuele voorbeelden van beeldcommunicatie en de randvoorwaarden in hun nieuwste publicatie Communicatie in de zorg van scherm tot scherm. Beeldcommunicatie kent vele namen en verschijningsvormen. Rauwerda en Krijgsman hanteren in hun publicatie de volgende definitie: een vorm van zorg waarbij een zorgverlener op afstand via een beeldscherm en camera communiceert met een zorgvrager of een zorgverlener.
De zorgvrager en de zorgverlener(s) kunnen elkaar zien en met elkaar spreken. In Communicatie in de zorg van scherm tot scherm komen zes concrete voorbeelden aan bod.

 1. Beeldschermzorg als communicatiemiddel Het beeldscherm doet dienst als communicatiemiddel, maar bij deze vorm van zorg wordt beeldcommunicatie ook gecombineerd met slimme sensortechnologie.
 2. Alternatief voor huisbezoek Denk hierbij aan meekijken bij het instellen van een insulinepen of het organiseren van de dag. Toepassing binnen de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.
 3. Beeldoverleg op afstand Binnen de paramedische zorg biedt beeldcommunicatie uitkomst. Het onderling contact tussen bijvoorbeeld logopedisten of fysiotherapeuten en hun patiënten kan niet altijd even gemakkelijk op locatie plaatsvinden. Via beeldcommunicatie kunnen patiënt en hulpverlener op afstand contact hebben om oefeningen door te nemen of evaluaties te doen. Zo hoeft deze patiëntengroep niet naar hun hulpverlener af te reizen en kan het op een eigen locatie en tijd.
 4. Virtuele wachtkamer Dankzij de introductie van virtuele wacht- en spreekkamers binnen ziekenhuizen of huisartsenpraktijken, kunnen patiënten voor een adviesgesprek, het bespreken van een uitslag of het vragen van informatie vanuit huis bij hun huisarts of medisch specialist terecht.
 5. Monitoring op Intensive Care Op de tele-IC is overdag een intensivist aanwezig, maar de avond-, nacht- en weekeinddiensten worden op afstand uitgevoerd door een intensivist uit een ander ziekenhuis.
 6. Ketenzorg Zorgverleners in de eerste-, tweede- en derdelijnszorg communiceren via een beeldscherm: het voeren van overleg of het delen van beelden (zoals MRI-beelden) of kennis.

Implementatie

Volgens de auteurs kan beeldcommunicatie in de zorg alleen slagen als deze communicatievorm aansluit bij de behoefte van gebruikers, zowel de patiënten als de zorgverlener, en als beide partijen gemotiveerd zijn om ermee te starten. De organisatie zal zorgverleners moeten overtuigen van het gebruiksgemak van beeldcommunicatie. Wat betreft die motivatie om te starten ligt er een belangrijke rol voor de zorgorganisatie. Zo dient de organisatie allereerst open te zijn over de kosten. De zorgverlener op de werkvloer moet een goed beeld hebben van de kosten voor de cliënt, zodat de cliënt niet onnodig en ongewenst op kosten wordt gejaagd. Daarnaast zal de organisatie zorgverleners moeten overtuigen van het gebruiksgemak en moet er op het werk een sfeer gecreëerd worden waarin zorgverleners durven te innoveren.

 

Lees het hele artikel op smarthealth.nl.
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.