Skip to main content
main-content
Top

30-10-2014 | Nieuws

Roken en lage rugpijn gaan vaak samen

Uit epidemiologische studies blijkt dat roken en rugklachten relatief vaak samengaan. Dit betekent dat roken naar alle waarschijnlijkheid een risico vormt voor het ontstaan van lage rugpijn. Over het mechanisme dat hieraan ten grondslag zou liggen worden diverse theorieën geopperd.

 

Zo kan dit te maken hebben met een betrekkelijk ongezonde manier van leven onder rokers, of met de verhoogde intra-abdominale druk als gevolg van het vele hoesten. Meer recent wordt gedacht aan voedingsstoornissen van de tussenwervelschijf – als gevolg van het roken – waardoor deze kwetsbaarder wordt voor mechanische belastingen. De voedingsstoornissen kunnen het gevolg zijn van onder andere vasoconstrictie van bloedvaten en atherosclerose van de vaatwanden in en rondom de tussenwervelschijf. In vergelijkend onderzoek van Kurunlahti (1999) werd een verband aangetoond tussen lage rugpijn en de aanwezigheid van atherosclerotische calcificaties in de aorta, vooral bij personen jonger dan 50 jaar.

 

Atherosclerose is een van de meest schadelijke effecten van roken. Wanneer de daardoor veroorzaakte vaatvernauwing ook plaatsvindt rondom de discus intervertebralis kan deze leiden tot een kwetsbaarder worden van de discus en een versneld optreden van discusdegeneratie. Er zijn aanwijzingen dat de mate van discusdegeneratie onder rokers hoger is dan onder niet-rokers.

 

Er zijn voldoende studies waarin een verband wordt aangetoond tussen roken en lokale lage rugpijn. De relatie tussen roken en uitstralende rugpijn, zoals hernia nuclei pulposi, is echter minder duidelijk. Hoewel rugpijn en roken dus betrekkelijk vaak samengaan, wordt niet in alle publicaties aangenomen dat rugpijn ook daadwerkelijk mede wordt veroorzaakt door roken. Het is immers ook mogelijk dat rugpijn voorafgaat aan de rookgewoonte. Tevens is het ook mogelijk dat de relatie tussen roken en lage rugpijn verband houdt met een gemeenschappelijke, nog niet geïdentificeerde factor die kan resulteren in zowel roken als rugpijn.

 

(…)

 

Ga voor het hele artikel naar: Addendum roken en lage rugpijn. Het artikel staat in het boek Onderzoek en behandeling van lage rugklachten dat deel uitmaakt van het abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal.

 

Bron: BSL Fysiotherapeut Totaal
Beeld: Thinkstock

Tip

Lees ook het artikel Eerste editie Stoptober een succes.

 

Kom naar het Symposium Lage Rugpijn op vrijdag 22 mei 2015 in Utrecht. Ga voor meer informatie en om u in te schrijven naar Symposium Lage Rugpijn 2015.

 

Meer over patiënten die roken:

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Hart-, vaat- en longfysiotherapie, Manuele therapie of Sportfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.