Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2020 | Wetenschappelijk artikel | bijlage 2/2020 Open Access

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2020

Roken en alcoholgebruik onder Nederlandse scholieren

Ontwikkelingen in de afgelopen twintig jaar

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > bijlage 2/2020
Auteurs:
Marlous Tuithof, Saskia van Dorsselaer, Marieke Rombouts, Marloes Kleinjan, Karin Monshouwer
Belangrijke opmerkingen
Bron: Peilstationsonderzoek Scholieren/Leefstijlmonitor, Trimbos-instituut in samenwerking met het RIVM. Het Peilstationsonderzoek Scholieren is uitgevoerd met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Samenvatting

De afgelopen decennia is sterk ingezet op het terugdringen van tabaks- en alcoholgebruik onder jongeren. Monitoring is belangrijk om te toetsen of uitgezet beleid gepaard gaat met het gewenste resultaat. Met gegevens van het Peilstationsonderzoek Scholieren wordt onderzocht hoe het tabaks- en alcoholgebruik onder scholieren van twaalf tot en met zestien jaar tussen 1999 en 2019 veranderd is, met specifieke aandacht voor (1) verschillen naar geslacht en leeftijd, en (2) veranderingen in de populatiesamenstelling over tijd. Roken en alcoholgebruik zijn in deze periode sterk gedaald (lifetime-prevalentie roken van 53,9% in 1999 naar 17,0% in 2019; lifetime-prevalentie alcoholgebruik van 71,9% naar 46,6%). De daling heeft zich vooral tot 2015 voorgedaan en lijkt sindsdien tot stilstand gekomen. De trends zijn voor jongens en meisjes vrijwel hetzelfde, maar de daling is voor jongere leeftijdsgroepen groter dan voor oudere leeftijdsgroepen. Ook na controle voor sociaal-demografische kenmerken bleef de daling in roken en alcoholgebruik bestaan. Daarnaast is het drinken van vijf glazen of meer bij één gelegenheid (bingedrinken) onder degenen die de afgelopen maand dronken van 64,1% in 2003 gestegen naar 70,6% in 2019. Een nieuwe impuls lijkt nodig om het gebruik van tabak en alcohol onder scholieren verder terug te dringen.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen bijlage 2/2020

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2020 Naar de uitgave