Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2011 | Uitgave 4/2011

Bijblijven 4/2011

Roken, een vermijdbare oorzaak van infertiliteit

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 4/2011
Auteur:
Dr. I. Inion

Samenvatting

Er is de voorbije vijftien jaar veel gepubliceerd over de effecten van roken op zwanger worden en zwanger zijn. Dit artikel bevat een beknopt overzicht van de relevantste gegevens. Er zijn effecten beschreven van tabaksgebruik op de duur tot conceptie, op de ovariële reserve, op fertiliteitsbehandelingen, op de ontwikkeling van gameten, op de vroege zwangerschap en meer recent ook op het nageslacht van rokende ouders. Kort samengevat: roken vertraagt de conceptie. Dit effect kan kritisch zijn bij koppels met een reeds verminderde vruchtbaarheid en bij al wat oudere vrouwen, want roken versnelt de ovariële follikeldepletie en dus de menopauze. We zien dat rokende patiënten tweemaal zoveel IVF-cycli nodig hebben om zwanger te worden. Roken blijkt ook mutageen: het kan DNA-beschadigingen veroorzaken, met belangrijke risico’s op miskramen en effecten op het nageslacht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

Bijblijven 4/2011 Naar de uitgave