Skip to main content
main-content
Top

29-08-2011 | Nieuws

RIVM wil meldplicht bij bacterie-uitbraak

Er moeten betere regels komen voor ziekenhuizen die kampen met een multiresistente bacterie-uitbraak. Zo zouden ziekenhuizen een besmetting moeten melden, zodat van buiten gevolgd kan worden of de aanpak slaagt. Dat zegt Roel Coutinho, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vandaag in de Volkskrant.

Tot nu toe is de aanpak van een bacterie-uitbraak de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis zelf. Voor de verschillende bacteriën zijn richtlijnen over welke maatregelen een ziekenhuis moet nemen. 'Maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd lukt om de uitbraak onder controle te krijgen. Daar is nu geen mechanisme voor', zegt Coutinho.

Gevolgen

Het RIVM bekijkt samen met de inspectie en het ministerie welke maatregelen kunnen worden. Daarbij wordt ook gedacht aan een meldplicht. Nu is het wel de gewoonte om de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte te stellen, maar het hoeft niet. Een woordvoerder van de inspectie zegt daarover: ‘Als een besmetting gevolgen heeft voor de zorg in een ziekenhuis, worden wij altijd op de hoogte gesteld van het verloop en de aanpak.’ Maar doordat een verplichting ontbreekt, kan het gebeuren dat ziekenhuizen dit niet of te laat doen, zoals bij de recente uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis het geval was. De GGD is voorstander van een meldplicht.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.