Skip to main content
main-content
Top

03-02-2011 | Nieuws

Rit achtbaan helpt astmapatiënt

Door een rit in de achtbaan krijgen astmapatiënten meer last van hun ziekte doordat er koude lucht in hun longen komt, was het uitgangspunt van de twee sociaalpsychologen. Toch gaven de proefpersonen na de rit aan zich niet benauwder te voelen, ook al was de verslechtering wel meetbaar.

Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met positieve stress: als je je goed voelt, voel je je ook minder benauwd, ook al heb je minder longfunctie. Eén van de onderzoekers Ilja van Beest had zelf last van astma als kind en zo kwam hij op dit onderzoek. “Het kan heel bevrijdend zijn voor astmapatiënten om zich te realiseren: ik voel mij slecht maar dat hoeft niet noodzakelijk mijn astma te zijn.”

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.