Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

In de praktijk dienen zich soms cliënten aan met ziektebeelden en daarbij behorende afwijkende voeten, die u niet dagelijks en zelfs misschien maar één keer in uw leven ziet. Andere voetaandoeningen behoren wel tot de dagelijkse werkzaamheden, maar kunnen soms wat extra inzicht gebruiken.

Deze uitgave illustreert aan de hand van enkele heel bijzondere, maar ook van enkele méér voorkomende casussen, hoe u verantwoord de voeten kunt behandelen die niet per definitie in een lesboek beschreven worden. Aan de hand van een 6-tal casussen wordt inhoud gegeven aan de problemen die spelen bij het behandelen van moeilijke en niet alledaagse afwijkingen.

Dit boek is bedoeld voor (aankomend) medisch pedicures en pedicures met een aantekening diabetische en/of reumatische voet, die geïnteresseerd zijn in ziektebeelden en het omgaan daarmee in de breedste zin van het woord.

De auteur, Toos Mennen, is een zeer ervaren medisch pedicure. Haar kennis en ervaringen zijn waardevol en goed te vertalen naar uw eigen praktijk.

Inhoudsopgave

Voorwerk

1. Patiënt met sclerodermie

Inleiding
Sclerodermie is een reumatische ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. De ziekte komt voor bij ongeveer drieduizend mensen in Nederland en komt vooral voor bij vrouwen. De ziekte begint meestal tussen het dertigste en vijftigste levensjaar.
Toos Mennen

2. Patiënt met diabetes mellitus

Inleiding
Diabetes mellitus is een tot nu toe ongeneeslijke stofwisselingsziekte, waarbij de pancreas (alvleesklier) te weinig of geen insuline produceert, of waarbij de insulinereceptoren op de insuline-afhankelijke cellen ongevoelig zijn voor insuline. De oorzaak van diabetes mellitus is tot op heden niet bekend. Insuline is nodig om glucose (eindproduct van koolhydraten) dat in de bloedbaan komt via het voedsel, in de lichaamscellen op te laten nemen en dit is weer noodzakelijk om energie te produceren, zodat onze levensfuncties vervuld kunnen worden.
Toos Mennen

3. Patiënt met reumatoïde artritis

Inleiding
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, waarbij bepaalde eiwitten een grote rol spelen en er ontstekingen ontstaan aan en in gewrichten, waardoor deze worden aangetast en vervormd. Het afweersysteem van het lichaam keert zich als het ware tegen zichzelf, waardoor het lichaam de eigen weefsels als lichaamsvreemd ziet en deze probeert ‘onschadelijk’ te maken.
Toos Mennen

4. Patiënt met jeugdreuma

Inleiding
Jeugdreuma bestaat in diverse vormen. Het is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen die voorkomen bij kinderen tot zestien jaar. Jeugdreuma heet officieel juveniele idiopathische artritis.
Toos Mennen

5. Patiënt met ernstig veneus vaatlijden

Inleiding
Arterieel en veneus vaatlijden in de benen wordt in niet-medische kringen nogal eens door elkaar gehaald of gebruikt alsof het hetzelfde is. Er wordt dan in zijn algemeen gesproken over ‘slechte vaten’. De verschillen tussen beide aandoeningen zijn echter groot. Het arteriële systeem vervoert het zuurstofrijke bloed vanuit het hart naar de rest van het lichaam, terwijl het veneuze systeem het zuurstofarme bloed onder lage druk terug vervoert naar het hart.
Toos Mennen

6. Patiënt met artritis psoriatica

Inleiding
Psoriasis (‘psoriasis vulgaris’ of ‘psoriasis en plaque’) komt van het Griekse woord ‘psora’, wat huiduitslag of jeuk betekent. Het woord ‘vulgaris’ betekent ‘gewoon’ en de woorden ‘en plaque’ betekenen ‘met stukken’. Het is een niet-besmettelijke huidziekte met witte huidschilfers in rode huid, waarbij er een overproductie aan proliferatie ofwel celdeling plaatsvindt. De differentiatie, ofwel de rijping van de hoorncellen in de cutis (opperhuid) is verminderd, waardoor het afschilferingsproces in de huid verstoord raakt en er op sommige plaatsen van het lichaam sterke afschilfering optreedt. Hierbij ontstaan soms huidschubben en zilverkleurige witte, droge huid met ontstekingsreacties. Indien men aan de aangedane huid gaat krabben, ontstaat een kaarsvetachtige stof met enkele druppeltjes bloed. Dit is het evidente verschil met eczeem en kan bijdragen aan het stellen van een juiste diagnose.
Toos Mennen

Nawerk

Meer informatie