Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Kind en adolescent 1/2013

Risicotaxatie van kindermishandeling in teamverband: een experimenteel onderzoek

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2013
Auteurs:
Corine de Ruiter, Erika M. de Jong, Marlies Reus
Belangrijke opmerkingen
is hoogleraar forensische psychologie aan de
is manager jeugdbescherming bij de William Schrikker Groep.
is psycholoog bij de Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland.
In deze experimentele studie werd onderzocht hoe het besluitvormingsproces rondom een melding van kindermishandeling verloopt in een multidisciplinair team bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (amk). Vier amk-teams werden vergeleken met vier groepen derdejaars psychologiestudenten. Aan de hand van de Child Abuse Risk Evaluation-NL (care-nl) werd nagegaan of alle relevante risicofactoren bij de besluitvorming betrokken werden. De amk-teams waren in hun diagnostisch proces vooral gericht op inventarisatie van gezinsfactoren, terwijl ouderfactoren de belangrijkste risicofactoren voor kindermishandeling zijn. De amk-professionals gingen in het besluitvormingsproces ook minder systematisch volgens de diagnostische cyclus te werk dan de studenten. Geconcludeerd wordt dat een gestructureerd risicotaxatie-instrument zoals de care-nl kan bijdragen aan een betere structurering van het besluitvormingsproces rond meldingen van (vermoedens van) kindermishandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Kind en adolescent 1/2013 Naar de uitgave