Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Uitgave 2/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2013

Risicofactoren voor kindermishandeling bij jonge hoogrisicozwangeren: design van het VoorZorgonderzoek

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 2/2013
Auteurs:
J. Mejdoubi, S.C.C.M. van den Heijkant, E. Struijf, F.J.M. van Leerdam, R.A. HiraSing, A.A.M. Crijnen
Belangrijke opmerkingen

kinderarts-jeugdarts, hoogleraar jeugdgezondheidszorg

Een lage sociaal-economische status gecombineerd met andere risicofactoren beïnvloedt de lichamelijke en psychosociale gezondheid vanaf de kinderleeftijd tot volwassenheid. Bovendien worden deze factoren van de ene op de andere generatie overgedragen. De impact ervan is enorm. In de Verenigde Staten van Amerika (VS) richt het Nurse Family Partnership (NFP) programma zich op jonge hoogrisicozwangeren en hun kinderen. Nederland is het eerste land buiten de VS dat dit programma mag gaan gebruiken, onder de naam VoorZorg.

VoorZorg wordt in 3 elkaar overlappende fasen ontwikkeld. Fase 1 bestond uit vertaling en culturele aanpassing van het NFP-programma en de opzet van een tweetrapsselectieprocedure. Fase 2 bestond uit een pilotfase waarin de voorwaarden voor implementatie zijn onderzocht. Op dit moment loopt fase 3: een gerandomiseerd onderzoek, om na te gaan of de effecten van de VoorZorginterventie in Nederland vergelijkbaar zijn met die in de VS, op grond van het feit dat de gezondheidszorg in Nederland anders is ingericht dan in de VS.

De primaire uitkomstmaten van dit onderzoek zijn stoppen met roken tijdens de zwangerschap en na de bevalling, geboorte-uitkomsten, ontwikkeling van de kinderen, kindermishandeling en huiselijk geweld.

Onze hypothese is dat VoorZorg doeltreffend is in het aanpakken van risicofactoren bij deze vrouwen en hun kinderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2013 Naar de uitgave