Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Zicht op onderzoek | Uitgave 2/2015

TPO - De Praktijk 2/2015

Richtlijnen, waarom en hoe?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 2/2015
Auteur:
dr. Tjerk Wiersma
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

NHG, afdeling Richtlijnontwikkeling en Wetenschap, Postbus 3231, 3502 GE Utrecht: dr. Tj. Wiersma, senior wetenschappelijk medewerker. Correspondentie: t.wiersma@nhg.org.

Samenvatting

Het NHG publiceerde in 1989 zijn eerste NHG-Standaard over diabetes mellitus type 2. De huisartsgeneeskunde was daarmee een van de eerste medische beroepsgroepen die richtlijnen ging maken. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft het maken van medische richtlijnen een grote vlucht genomen. Inmiddels heeft vrijwel iedere medisch-specialistische vereniging zijn eigen richtlijnenprogramma, net als veel paramedische beroepsgroepen zoals verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Daarnaast zijn er diverse multidisciplinaire richtlijnen van uiteenlopende beroepsgroepen samen over een bepaalde ziekte. In dit artikel ga ik nader in op het waarom en hoe van richtlijnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

TPO - De Praktijk 2/2015 Naar de uitgave