Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

20-04-2016 | Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016

Richtlijnen NHG en KNO

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2016
Auteur:
Dr. H. J. Rosingh

Samenvatting

Richtlijnen, evenals de NHG-Standaarden, vormen een belangrijke basis voor ons medisch denken en handelen in de spreekkamer. Zij zijn gebaseerd op evidence-based medicine en volgens de recente literatuur opgesteld door vertegenwoordigers van de relevante wetenschappelijke verenigingen. Voor de ontwikkeling van een richtlijn wordt een werkgroep van deskundigen uit de meest betrokken wetenschappelijke verenigingen samengesteld. Na het tot stand komen van de conceptrichtlijn volgt een gedegen commentaarfase, waarin leden van de verenigingen gevraagd wordt kritiek te geven op het concept. Na verwerking van het commentaar wordt de richtlijn door de besturen van de betrokken verenigingen geautoriseerd. De richtlijn wordt gepubliceerd op een site die voor alle leden van de betreffende vereniging toegankelijk is en wordt besproken tijdens de wetenschappelijke vergadering. In dit artikel worden de NHG-Standaarden en richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied over otitis externa en duizeligheid vergeleken. Beide sluiten goed op elkaar aan en er zijn geen tegenstrijdigheden. Wel zijn er verschillen die gebaseerd zijn op verschillende populaties en verschillen in mogelijkheden tussen de eerste en tweede lijn. Het blijft belangrijk over en weer betrokken te zijn bij het ontwikkelen van richtlijnen en standaarden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Allergische rinitis