Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2019 | richtlijnen | Uitgave 9/2019

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2019

Richtlijn Kanker en Werk

Voor het handelen van de bedrijfsarts bij behoud van en terugkeer naar werk

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2019
Auteur:
Yvonne Cernohorsky-Brands
Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 40.000 werknemers de diagnose kanker. Gedurende de behandeling hiervan werkt 75% van de werknemers niet. Het voortzetten van het werk of het hervatten daarvan heeft diverse positieve effecten op de gezondheid, het medische en functionele herstel en de financiële situatie van de werknemer. Door een betere prognose als gevolg van vroegere ontdekking en betere behandelmogelijkheden, wordt kanker voor veel mensen steeds meer een chronische aandoening. Elk jaar vragen 4500 mensen met kanker een WIA-uitkering aan die aan 3000 van hen wordt toegekend. Dit alles vormde genoeg reden om deze richtlijn te schrijven. Het is een 'lijvig' document geworden. De richtlijn zelf (65 bladzijden inclusief bijlagen) is logisch en goed gestructureerd opgebouwd. Het achtergronddocument (152 bladzijden inclusief bijlagen) bevat de wetenschappelijke verantwoording en onderbouwing van de aanbevelingen. De samenvatting (dubbelzijdig A4'tje) kan als 'bureaulegger' gebruikt worden. Deze NVAB-richtlijn is in juni 2019 verschenen en vervangt deel B van de Leidraad van de Blauwdruk Kanker en Werk (2009) voor wat betreft de aanbevelingen voor de bedrijfsarts. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2019

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2019 Naar de uitgave

hoofdredactioneel

Uitdagingen