Skip to main content
main-content
Top

14-07-2020 | Reuma | Nieuws

Marloes Tenten, eerste podotherapeut die promoveert

Vrijdag 3 juli promoveerde podotherapeut Marloes Tenten aan de VU van Amsterdam op haar proefschrift Management of foot problems in patients with rheumatoid arthritis. Het verdedigen van haar proefschrift gebeurde online via Zoom vanwege de coronamaatregelen. Het was heel spannend, maar toen ik eenmaal bezig was, vond ik het ook wel heel leuk”, bekent Tenten.

Podotherapeut Marloes Tenten werkte 5 jaar (2012 -12017) lang als onderzoeker bij Reade, het centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam. Hier werkte ze aan de verschillende onderzoeksprojecten voor haar proefschrift. De onderzoeksartikelen die deze projecten opleverden zijn nu gebundeld in het boek Management of foot problems in patients with rheumatoid artritis.

Promotie vanuit huis
Vrijdag 3 juli verdedigde ze met succes haar proefschrift. Daarmee is Tenten de eerste podotherapeut die het doctoraat behaald. In deze bijzondere tijd gebeurde het verdedigen van het proefschrift online vanuit haar huiskamer. Hier was ze weliswaar vergezeld door de paranimfen die op meer dan 1,5 meter afstand stonden, maar al het gebruikelijke ceremonieel bleef achterwege.  Familie en vrienden konden online meekijken in een apart gehuurd zaaltje.

Het proefschrift
Het onderzoek uitgevoerd in het kader van het proefschrift heeft geleid tot multidisciplinaire aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van voetproblemen bij patiënten met RA. Dit is een unieke en belangrijke stap: dergelijke multidisciplinaire aanbevelingen waren niet beschikbaar, niet in Nederland en niet daarbuiten. Deze aanbevelingen vormen de basis voor een betere kwaliteit en organisatie van de voetzorg (meer uniformiteit in diagnostiek en behandeling, tijdige verwijzing tussen disciplines en verbeterde communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen de zorgverlener en de patiënt).

Daarnaast is de rol van drukmetingen onder de voeten bij de behandeling met zooltherapie onderzocht. De directe feedback van drukmetingen in de schoen, tijdens het lopen, gaf richting aan het formuleren van behandeldoelen voor de individuele patiënt, maar ook aan het evalueren en aanpassen van de zooltherapie. Zooltherapie, ontwikkeld met behulp van drukmetingen, leidde tot klinisch relevante uitkomsten voor de patiënt.

Persoonlijke ontdekking
Naast de vakinhoudelijke ontdekkingen kwam Tenten voor zichzelf tot de ontdekking dat ze het onderzoeken echt leuk vindt. “Ik heb er met veel plezier aan gewerkt en ik ben trots op het eindresultaat. Maar dit combineren met het runnen van een podotherapiepraktijk, het krijgen van twee prachtige kinderen, een verbouwing en een verhuizing was soms ook best zwaar.”

Het proefschrift inzien

Over Marloes Tenten
In 2002 studeerde Marloes Tenten af als podotherapeut aan Fontys Hogescholen in Eindhoven, waarna ze eerst in diverse praktijken verspreid over het land werkzaam was. Vnaf 2005 startte ze haar eigen praktijk. In 2013 behaalde ze haar masterdiploma Epidemiologie aan de VU van Amsterdam. Sinds 2019 werkt Marloes als hoofddocent/onderzoeker binnen de opleiding Podotherapie van hogeschool Saxion in Enschede. Haar doel is om haar kennis en kunde in te zetten op het snijvlak van onderzoek, onderwijs en praktijk.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Gerelateerde thema‘s

Beeldrechten