Skip to main content
main-content
Top

11-02-2020 | Reuma | Nieuws

Relatie tussen voetpathologie en plantaire druk bij patiënten met reumatoïde artritis

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Onderzoekers bevestigen de relatie tussen gewrichtsdeformiteiten en hoge druk onder de voorvoeten bij patiënten met reumatoïde artritis. Maar bestaat er ook een relatie tussen ontsteking in de voorvoet en druk? Die vraag stond centraal in onderzoek dat onlangs is gepubliceerd Gait  & Posture.


Bij het voorschrijven van zooltherapie en orthopedisch schoeisel bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) en voorvoetklachten is drukreductie een veel voorkomend behandeldoel. Hoge druk onder de voorvoet is namelijk gerelateerd aan voorvoetpijn bij RA-patiënten. In eerder onderzoek is ook een relatie aangetoond tussen hoge plantaire druk in een specifieke voorvoetregio en gewrichtsdeformiteit in deze regio. De hypothese van de onderzoekers van deze studie was dat er enerzijds een relatie bestaat tussen gewrichtsdeformiteit en hoge druk, en anderzijds tussen ziekteactiviteit en lage druk in een specifieke voorvoetregio. De verwachting is dat bij ziekteactiviteit in een voorvoetregio een relatief lage plantaire druk gevonden zal worden in deze regio vanwege een pijn-ontwijkingsstrategie.
 

Het Amsterdam Foot cohort

In een cross-sectionele study hebben de onderzoekers data van 172 RA-patiënten van het Amsterdam Foot (AMS-Foot) cohort geanalyseerd om de relatie tussen plantaire druk onder de voorvoeten en gewrichtsdeformiteit en ziekteactiviteit te onderzoeken. Bij de patiënten van het AMS-Foot cohort is plantaire voorvoet druk gemeten met een EMED-drukplatform. Deformatie van de voorvoet werd beoordeeld met behulp van de Platto-score. Ziekteactiviteit van de voorvoet werd gedefinieerd als zwelling en/of pijn beoordeeld door palpatie van de metatarsofalangeale gewrichten.
 

Relaties

De onderzoekers vonden hogere plantaire druk in voorvoetgebieden met gewrichtsdeformaties in vergelijking met voorvoetgebieden zonder voorvoetpathologie (gewrichtsdeformatie of ziekteactiviteit). Er kon echter geen relatie worden aangetoond tussen lagere plantaire voorvoetdruk in voorvoetgebieden met ziekteactiviteit. De auteurs denken dat dit mogelijk verklaard kan worden door de gekozen methode voor het vaststellen van ziekteactiviteit. Wellicht dat bij het gebruik van een meer sensitieve meetmethode, zoals echografie, de veronderstelde relatie wel bevestigd had kunnen worden.
 

Conclusies

Gewrichtsdeformiteit in een voorvoet regio is gerelateerd aan hoge plantaire druk in deze regio. Toekomstig onderzoek met gevoelige beeldvormende technieken is nodig om het effect van ziekteactiviteit op plantaire druk inzichtelijk te maken. Inzicht in deze relaties zou de podotherapeut kunnen helpen bij het formuleren en specificeren van behandeldoelen bij patiënten met RA.

Wilt u het artikel nalezen: https://DOI:10.1016/j.gaitpost.2018.12.015 (tegen betaling). U kunt het artikel ook per mail opvragen bij de 2e auteur (m.tenten@saxion.nl).

A.P.M. Konings-Pijnappels, M. Tenten-Diepenmaat, R. Dahmen, S.K. Verberne, J. Dekker, J.W.R. Twisk, L.D. Roorda, M. van der Leeden.Forefoot pathology in relation to plantar pressure distribution in patients with rheumatoid arthritis: A cross-sectional study in the Amsterdam Foot cohort. Gait & Posture. 2019;68:317-22


 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Gerelateerde thema‘s