01-04-2012 | origineel artikel
Repatriëring en opvang van een gewonde uit Uruzgan
Hoe komt een Nederlander uit een oorlogsgebied terug?
Gepubliceerd in: Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie | Uitgave 2/2012
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Het Centraal Militair Hospitaal (CMH) in Utrecht is het enige militaire ziekenhuis in Nederland. In samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht is het CMH het eerste ziekenhuis buiten een conflictzone waar zorg wordt verleend aan gewonde en zieke Nederlandse militairen (role 4-ziekenhuis).
In de periode maart 2005 tot en met december 2010 was Nederland actief betrokken bij Operatie Enduring Freedom en ISAF (International Security Assistance Force) in de provincie Uruzgan in Afghanistan. Gedurende deze periode zijn 24 Nederlandse militairen omgekomen en was er een veelvoud aan gewonden te betreuren. De meerderheid van de gewonden is uiteindelijk gerepatrieerd naar het CMH. Om deze repatriëring in goede banen te leiden, is er in het uitzendgebied een verantwoordelijk Senior Medical Officer (SMO), die rechtstreeks overlegt met de medische repatriëringscoördinator in het CMH. Aan de hand van een casus wordt de opvang van een patiënt na overplaatsing geïllustreerd.
De casus laat goed de complexiteit van zorg zien van een ernstig gewond slachtoffer van gevechtshandelingen en de lange nasleep die een en ander kan hebben. Ons is gebleken dat het huidige systeem van overdracht en transport, zoals in dit artikel beschreven, de opvang van een multitraumapatiënt uit het buitenland en de voorbereiding van deze opvang in een ontvangend ziekenhuis optimaal kan laten verlopen. Dit kan naar onze mening als model dienen voor dergelijke omstandigheden.