Skip to main content
main-content
Top

1998 | Boek

Relaties in de zorg

Auteur: H. de Jonge

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN
insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
Hoofdstuk 1 Wie ben ik?

Je hebt gekozen voor een beroep waarbij je heel intensief met mensen omgaat. Je helpt die mensen bij hun dagelijkse functioneren. Het is daarom heel erg belangrijk om te weten hoe die mensen in elkaar zitten.

H. de Jonge
Hoofdstuk 2 Levens- en ontwikkelingsfasen
Samenvatting
Als helpende krijg je steeds weer te maken met werelden die je niet goed kent. Je werkt met mensen die zich heel anders gedragen dan jij gewend bent. Je werkt ook vaak met mensen die in een heel andere levensfase zitten dan jij.
H. de Jonge
Hoofdstuk 3 Omgaan met de zorgvrager
Samenvatting
Nadat we in hoofdstuk 1 en 2 in zijn gegaan op het functioneren en de ontwikkeling van de mens, gaan we in dit hoofdstuk in op de zorgvrager. De vraag wanneer iemand een zorgvrager wordt is belangrijk voor het beroep van helpende.
H. de Jonge
Hoofdstuk 4 Communiceren met de zorgvrager
Samenvatting
Je kunt als mens niet zonder relaties met andere mensen. Je zult daarom goed met je medemensen moeten omgaan. Het belangrijkste middel dat je daarvoor hebt is communicatie.
H. de Jonge
Hoofdstuk 5 In gesprek met de zorgvrager
Samenvatting
Als helpende voer je regelmatig gesprekken met de zorgvrager. Deze gesprekken gaan meestal over alledaagse aangelegenheden. Deze alledaagse gesprekken vinden meestal spontaan plaats en je hoeft je niet voor te bereiden voor deze gesprekken.
H. de Jonge
Hoofdstuk 6 Samenwerken
Samenvatting
Een mens kan niet zonder anderen. In het dagelijkse leven staan we constant in contact met de mensen om ons heen. Vaak moet je samen met anderen een klus klaren. Het kan zijn op sportief gebied omdat je in een volleybalteam zit, maar dat kan bijvoorbeeld ook omdat je meehelpt bij een verhuizing.
H. de Jonge
Hoofdstuk 7 Omgaan met kinderen, ouderen en allochtone zorgvragers

In dit hoofdstuk gaan we in op de zorg voor kinderen, ouderen en allochtone zorgvragers. Als helpende krijg je vooral te maken met de zorg voor ouderen. Dit komt omdat er in Nederland steeds meer ouderen komen; de mensen worden immers steeds ouder.

H. de Jonge
Hoofdstuk 8 Omgaan met moeilijke situaties
Samenvatting
Een zorgvrager heeft problemen met zijn zelfzorg door een ziekte of een handicap. Iedere aandoening van een zorgvrager vraagt vaak een specifieke benadering. Daarom gaan we nu in op de omgang met de zorgvrager in die specifieke situaties.
H. de Jonge
Nawerk
Meer informatie
Titel
Relaties in de zorg
Auteur
H. de Jonge
Copyright
1998
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8937-7
Print ISBN
978-90-313-2577-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8937-7