Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Buitenlands nieuws | Uitgave 4/2011

TPO - De Praktijk 4/2011

Relatie tussen gebrekkige health literacy en sterfte bij hartfalen

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 4/2011
Auteur:
Jacolien Potkamp
Is er een relatie tussen health literacy en een chronische ziekte zoals hartfalen? Health literacy is een moeilijk te vertalen begrip. Literacy betekent geletterdheid of alfabetisme. Tegenwoordig staat analfabetisme of laaggeletterdheid in de belangstelling. Bij health literacy gaat het om meer dan kunnen lezen of schrijven. De patiënt moet ook vaardig zijn om wat hij leest te kunnen gebruiken om zijn gezondheidsgedrag bewust te veranderen. Bij hartfalen is zelfmanagement heel belangrijk. Denk hierbij aan vochtbeperking om af te vallen, medicatie aanpassen, enzovoort. Bij health literacy gaat het eigenlijk om een combinatie van communicatieve en cognitieve vaardigheden die de patiënt in staat stellen manager te zijn over zijn eigen gezondheid. Je zou het ‘gezondheidsvaardig’ kunnen noemen. Gezondheidsvaardigheid kan ook de relatie tussen patiënt en hulpverlener beïnvloeden. Patiënten die minder gezondheidsvaardig zijn, kunnen terughoudend zijn in het stellen van vragen. Ook kan de hulpverlener de patiënt minder betrekken bij de besluitvorming voor het verdere beleid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

TPO - De Praktijk 4/2011 Naar de uitgave

Seks als je chronisch ziek bent

Seks na een beroerte

Intermezzo

Roken