Relatie tussen de mate van depressie en het behandelresultaat bij chronische pijn | mijn-bsl Skip to main content
Top

23-09-2014 | Nieuws

Relatie tussen de mate van depressie en het behandelresultaat bij chronische pijn

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Meer aandacht voor negatieve gedachten en vermoeidheid is belangrijk om de behandeling van mensen met chronische pijn te verbeteren. Dit concludeert fysiotherapeut en onderzoeker Aleid de Rooij van Reade. Ook heeft De Rooij bewijs dat er een relatie is tussen de mate van depressie en het behandelresultaat. De Rooij promoveert 24 september bij VUmc.

Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben chronische wijdverspreide pijn (CWP). CWP wordt gekenmerkt door pijn in spieren en gewrichten verspreid over het hele lichaam, vermoeidheid en slecht slapen. Ook is er een verslechterd lichamelijk en emotioneel functioneren wat kan leiden tot beperkingen in werk, verminderd sociaal functioneren en afgenomen kwaliteit van leven.

 

Voor patiënten met chronische pijn en de daarmee vaak samenhangende complexe problematiek worden revalidatie behandelprogramma’s door meerdere disciplines (zoals psychologie en fysiotherapie) aanbevolen. De effecten zijn echter over het algemeen beperkt. De Rooij onderzocht welke kenmerken van patiënten het effect van multidisciplinaire behandelprogramma’s voorspellen. Uit de systematische literatuurreview in dit proefschrift concludeert De Rooij dat er bewijs is dat de aanwezigheid van depressieve symptomen een slechtere behandeluitkomst voorspellen. Voor een groot aantal voorspellers werd onvoldoende bewijs gevonden. Verder onderzoek naar voorspellers van het resultaat van multidisciplinaire behandeling is nodig om de doeltreffendheid van de behandeling te verbeteren.

 

De Rooij veronderstelde dat het veranderen en bijstellen van gedachten (cognities) een van de werkingsmechanismen is van multidisciplinaire behandeling. Zij vond inderdaad dat het verbeteren van negatieve gedachten een belangrijk mechanisme is van multidisciplinaire behandeling van CWP patiënten. Op basis van dit resultaat pleit zij ervoor in de behandeling meer aandacht te besteden aan negatieve gedachten. Bovendien concludeert De Rooij dat vermoeidheid onvoldoende effectief behandeld wordt in de huidige behandelprogramma’s. Binnen de revalidatiebehandeling van mensen met CWPS moeten specifieke strategieën voor het verbeteren van vermoeidheid worden ontwikkeld.

 

Aleid de Rooij verdedigt haar proefschrift getiteld Multidisciplinary Rehabilitation Treatment in Chronic Widespread Pain: Prediction and Mechanisms of Treatment Outcome op 24 september. Voorafgaand aan de promotie is het minisysmposium ‘De Toekomst van Pijnrevalidatie’. Ga voor meer informatie naar www.reade.nl/toekomstpijn.

 

Bron: VUmc
Beeld: Medioimages

Tip

Meer informatie over chronische pijn en pijneducatie:

  • Boek Pijneducatie: een praktische handleiding bij het geven van pijneducatie. Het draagt bij aan een succesvolle behandeling van patiënten met chronische pijn.
  • E-learning Pijneducatie: deze e-learning is geaccrediteerd voor 2 punten, toegekend door het CKR (KNGF) voor de registers algemeen, psychosomatisch, bekken, geriatrie en manueel therapeut.
  • Artikel Pijneducatie op FysioActueel.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Fysiotherapie volgens de psychosomatiek, Manuele therapie of Sportfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.