Skip to main content
main-content
Top

31-01-2014 | Nieuws

Relatie tussen coeliakie en diabetes type 1 aangetoond

Er bestaat een duidelijk relatie tussen coeliakie en diabetes type 1. Dat hebben onderzoekers Bart Roep en Menno van Lummel van het LUMC ontdekt.

Immunologen Bart Roep en Menno van Lummel van het LUMC zijn er achter gekomen dat humane leukocytenantigenen (HLA) type DQ8trans zowel bij diabetes type 1 als bij coeliakie een rol spelen in het ontstaan van de ziekte. HLA zijn stoffen die eiwitten kunnen presenteren aan het immuunsysteem en daardoor een reactie van het immuunsysteem kunnen oproepen. Bij zo'n reactie worden T-cellen actief die de indringers dan aanvallen en proberen te vernietigen.

Afweerreactie

Bij coeliakie zorgt het HLA-enzym ervoor dat gluten omvormen tot een stof die een afweerreactie oproept. Bij diabetes type 1 wordt de pro-insuline in de Eilandjes van Langerhans omgevormd tot een lichaamsvreemde stof en daardoor worden de eilandjes aangevallen door het immuunsysteem. Dit HLA-enzym wordt actief als er sprake is van ‘eilandjesstress’ door bijvoorbeeld te veel vraag naar insuline bij een virusinfectie of tijdens een ontsteking.

Er was al langer duidelijk dat er een relatie bestond tussen de twee ziektes, maar nu is duidelijk waardoor dit komt. De onderzoekers gaan het ontstaansproces van beide ziektes nu verder onderzoeken.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.