Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Rekentafel – maat en getal

Auteur : dr. T. C. Bolt

Gepubliceerd in: Leerboek medische geschiedenis

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De huidige gezondheidszorg is doordrongen van cijfers, statistieken en toepassingen van de waarschijnlijkheidsrekening. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het is niet altijd zo geweest. Tot ongeveer 1850 was het idioom in de geneeskunde vooral kwalitatief. Daarna kwam er – in samenhang met de opkomst van ziekenhuis en laboratorium – een proces van kwantificering op gang dat tot op de dag van vandaag lijkt aan te houden. Dat proces kan niet worden voorgesteld als een lineaire trend van voortgaande verwetenschappelijking van geneeskunst naar geneeskunde; de geschiedenis van maat en getal in de geneeskunde is veel complexer. Er was voortdurend strijd tussen verschillende visies op de rol die getalsmatige kennis en statistische methoden in de geneeskunde moesten spelen. In de tweede helft van de 20e eeuw deed zich bovendien nog een belangrijke kentering voor in de richting van een bepaald soort kwantificering. Na lange tijd een ondergeschikte rol te hebben gespeeld in de klinische geneeskunde, werd de statistisch-epidemiologische denkstijl steeds belangrijker. Uiteindelijk mondde dit uit in het huidige tijdperk van evidence-based medicine.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Matthews JR. Quantification and the quest for medical certainty. Princeton, New Jersey: Princeton University Press; 1995. Matthews JR. Quantification and the quest for medical certainty. Princeton, New Jersey: Princeton University Press; 1995.
go back to reference Wiersma T. Twee eeuwen zoeken naar medische bewijsvoering: de gespannen verhouding tussen experimentele fysiologie en klinische epidemiologie. Amsterdam: Boom; 1999. Wiersma T. Twee eeuwen zoeken naar medische bewijsvoering: de gespannen verhouding tussen experimentele fysiologie en klinische epidemiologie. Amsterdam: Boom; 1999.
go back to reference Bolt T. A doctor’s order: the Dutch case of evidence-based medicine (1970–2015). Antwerpen: Garant; 2015. Bolt T. A doctor’s order: the Dutch case of evidence-based medicine (1970–2015). Antwerpen: Garant; 2015.
Metagegevens
Titel
Rekentafel – maat en getal
Auteur
dr. T. C. Bolt
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1990-9_9