De droom van iedere datamanager. Gegevens opvangen zodra er data gegenereerd worden. ‘Eenmalig registreren voor meervoudig gebruik’. Ook een term die dan met name urologen weer aanspreekt. Helemaal slagen we er nog niet in, maar als we als urologen kunnen aanhaken bij goedlopende initiatieven zoals DICA, dan zou dat geweldig zijn. Ik hoop dat het bestuur erin slaagt deze volgende stap te zetten en ik ben ervan overtuigd dat, als dat lukt, we veel bruikbare onderzoeksresultaten zullen krijgen die ons vak ten goede zullen komen.
Dat het onderwerp ‘leren van de praktijk’ aanspreekt, komt ook tot uiting in de recente aanstelling van Michel Wouters als hoogleraar Kwaliteit van de oncologische zorg in het LUMC, met als belangrijkste doel datagedreven verbetering van patiëntenuitkomsten. Michel is als chirurg een van de oprichters van DICA en dagelijks bezig met niet alleen de registratie, maar vooral ook de interpretatie van de data.
In dit nummer van het tijdschrift een drietal studies uit de Nederlandse praktijk, alleen maar mogelijk met een goede registratie van gegevens en uitkomsten. Het verbeteren van uitkomsten is van alle tijden en het is daarom goed om even terug te vallen op de ware woorden van Ernst Codman, die 125 jaar geleden al de waarde van een nauwkeurige registratie onderkende: “The common sense notion that every hospital should follow every patient it treats, long enough to determine whether or not the treatment has been successful, and then to inquire, ‘If not, why not?’ with a view to preventing similar failures in the future.”
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.