Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2016 | Origineel artikel | Uitgave 2/2016

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2016

Regionale traumaregistratie: de in- en exclusie van patiënten in de praktijk

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 2/2016
Auteurs:
D.D. Hesselink, J.J. Vos, D. van den Berg, R. Egberink, S.H. van Helden, C.J.M. Doggen
Belangrijke opmerkingen
1 Netwerk Acute Zorg regio Zwolle
2 Health Technology & Services Research, MIRA Institute for Biomedical Technology and Technical Medicine, Universiteit Twente, Enschede
3 traumachirurg, Isala, Netwerk Acute Zorg regio Zwolle

Samenvatting

Doel

Inzicht krijgen in de nauwkeurigheid van in- en exclusie van traumapatiënten in een regionale traumaregistratie op basis van ziekenhuisdata.

Design

Pilotonderzoek in twee level 2-ziekenhuizen in de acute zorg regio Zwolle. In het ene ziekenhuis is het proces voor de in- en exclusie van patiënten geautomatiseerd en het andere ziekenhuis in- en excludeert patiënten handmatig.

Methode

Aan de hand van de door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) opgestelde specifieke criteria voor in- en exclusie van patiënten in de traumaregistratie zijn alle patiënten die de Spoedeisende Hulp (SEH) van een van de twee ziekenhuizen bezochten, in december 2013 herbeoordeeld. Het totaal aantal door de onderzoeker geïncludeerde patiënten is vergeleken met het aantal geregistreerde patiënten in de landelijke traumaregistratie (LTR). Sensitiviteit en specificiteit zijn berekend.

Resultaten

In het ziekenhuis met het geautomatiseerde systeem bleek 57,1% van de door de onderzoeker geïncludeerde patiënten te ontbreken in de LTR. De sensitiviteit was 42,9% en indiceert een onnauwkeurige inclusie van patiënten. De specificiteit in dit ziekenhuis was 99,9% en geeft aan dat de exclusie nauwkeurig is. In het ziekenhuis waar patiënten handmatig worden geïncludeerd en geëxcludeerd, was de sensitiviteit 93,8% en de specificiteit 99,6%. Dit indiceert dat zowel de inals de exclusie van patiënten tamelijk nauwkeurig is.

Conclusie

Er is grote variatie in nauwkeurigheid van in- en exclusie van patiënten voor de landelijke traumaregistratie in twee ziekenhuizen in de regio Zwolle. De oorzaak lijkt te liggen in de inrichting van het geautomatiseerde systeem en de gebruikte query’s en algoritmen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2016 Naar de uitgave