Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Spectrum | Uitgave 1/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2011

Regeerakkoord biedt volop mogelijkheden en laat ook kansen onbenut

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2011
Auteur:
Laurent de Vries
Belangrijke opmerkingen
GGD-Nederland, Utrecht
Helaas legt het regeerakkoord geen verband tussen preventie en gezondheid. In de vijfregelige inleiding van hoofdstuk ‘Gezondheid’ valt nergens het woord preventie. Ook bij onderwijs of bij werk en sociale zekerheid wordt niet gewezen op het belang van het voorkomen van ziekte voor leerlingen en werkenden. De ambities om hogere leerprestaties te behalen en te bereiken dat iedereen zoveel mogelijk participeert in de samenleving, kunnen echter alleen bereikt worden als meer mensen langer gezond leven. GGD Nederland bepleit samen met de VNG al geruime tijd het minimale deel van 1,5 tot 2 procent van de AWBZ en zorgverzekeringspremie vrij te maken voor preventie. Het is immers de moeite waard om te investeren in het voorkomen van ziekte. Minstens de helft van de ziektegevallen in ons land is vermijdbaar. Met een enorme financiële betekenis. Recent becijferde PriceWaterhouseCoopers: ‘‘Elke euro die gïnvesteerd wordt in de preventie van zowel roken als overmatig alcoholgebruik en obesitas in combinatie met te weinig lichaamsbeweging brengt een substantieel rendement voor de samenleving met zich mee’’. De bepleite keus voor een verschuiving van gelden is niet opgenomen in het regeerakkoord. Ook worden preventieve middelen niet uitgebreid in het basispakket. Een gemiste kans.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2011 Naar de uitgave

GEGEVENS VOOR GEZONDHEID EN ZORG

Een nieuwe Forum-rubriek