Skip to main content
main-content
Top

21-01-2014 | Nieuws

Redactioneel: Woorden en daden

Goede voornemens horen bij een nieuw jaar. De kranten lezend klopte mijn hart dan ook vol verwachting: hoeveel mensen gaan in 2014 van zorgverzekeraar veranderen?

Een onderzoek onder onze landgenoten leverde verrassende cijfers op: ruim 90% wil zelf kunnen kiezen door wie men behandeld wil worden. Vrijheid om je eigen (tand)arts te kiezen. Je zou dan denken dat de telefoon bij de ONVZ niet stil heeft gestaan. Deze zorgverzekeraar heeft zich het afgelopen jaar (als enige) sterk gemaakt voor de restitutiepolis. Ook bleek op consumentenplatforms en op vergelijkingssites dat de ONVZ hierop zeer hoog scoorde. De eerste drie plaatsen waren voor producten van deze zorgverzekeraar.
Toch hebben maar weinigen gebruikgemaakt om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar: 5,7%.

Dezelfde zorgverzekeraar besloot (na Ixorg) om vanaf 1 januari naast oog- en handletsel ook tandletsel te gaan vergoeden. Tot een maximumbedrag weliswaar, maar toch. Tanden blijken bij deze zorgverzekeraar naast lippen ook een functie te hebben en maken sinds 2014 deel uit van het menselijk lichaam.
Veel patiënten verzekeren zich tegen de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen. Spelen met vuurwerk lijkt me overigens geen onverwachte gebeurtenis, maar behandeling van het daarbij zelf opgelopen letsel wordt wel gedekt.
Welke zorgverzekeraar volgt het goede voorbeeld van de ONVZ? Hopelijk heeft het vuurwerk en vooral het letsel als gevolg daarvan de ogen van meer verzekeraars geopend. Zo niet, dan ligt er een heel jaar voor ons om hun dit uit te leggen.

Stoppen met zeuren, want het glas is niet meer leeg maar inmiddels half vol.

Proost! En een gezond en gelukkig 2014.

dr. Hans van Pelt, hoofdredacteur

Auteur(s): Dr. Hans van Pelt, hoofdredacteur

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.