Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | origineel artikel | Uitgave 4/2012

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2012

Radioscafolunaire artrodese als salvageprocedure in secundaire degeneratieve artrose bij jonge patiënten

Een case serie

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 4/2012
Auteurs:
R.R. Pigge, D.H.R. Kempen, S.D. Strackee, S.J Ham

Samenvatting

Radioscafolunaire (RSL) artrodese met additionele distale scafoïdectomie is een techniek die beschreven en toegepast is in de behandeling van radio-carpale artrose bij volwassenen. Voor zover wij konden nagaan, is de procedure niet beschreven bij adolescenten en jongvolwassenen. Wij beschrijven drie gevallen van vroegtijdig optredende degeneratieve veranderingen van het radiocarpale gewricht die zich ontwikkelden als gevolg van aandoeningen tijdens de jeugd. De drie patiënten werden behandeld door middel van een RSL-artrodese met additionele resectie van de distale pool van het scafoïd. Dit resulteerde in een RSL-fusie in alle gevallen en een acceptabele range of motion voor het normaal dagelijks functioneren. Eén patiënt hield minimale pijnklachten. Eén patiënt ontwikkelde na vier jaar follow-up artrotische veranderingen in het midcarpale gewricht en haar werd geadviseerd bij klachten een artrodese van de pols of een polsartroplastiek te ondergaan.
De postoperatieve complicaties die in de literatuur het meest op de voorgrond staan, zijn de non- en malunion en het ontstaan van degeneratieve veranderingen tussen de overige carpalia, hetgeen kan leiden tot (verder) functieverlies en pijnklachten van de pols, waarvoor revisiechirurgie noodzakelijk kan zijn. Ondanks deze complicatiemogelijkheden kan een RSL-artrodese in combinatie met een distale scafoïdectomie een waardevolle salvage-procedure zijn in de behandeling van degeneratieve veranderingen van het radio-carpale gewricht bij jonge patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2012 Naar de uitgave

origineel artikel

Quad vadis