Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | RADIOFREQUENTE ABLATIE GECOMBINEERD MET INTERLEUKINE-2 | Uitgave 6/2012

Tijdschrift voor Urologie 6/2012

Radiofrequente ablatie gecombineerd met interleukine-2 induceert een antitumorrespons tegen het niercelcarcinoom

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 6/2012
Auteurs:
dr. S.G.C. Kroeze, drs. L.G.M. Daenen, dr. M.W. Nijkamp, dr. J.M. L. Roodhart, prof. dr. G.C. de Gast, prof. dr. J.L.H.R. Bosch, dr. J.J.M. Jans
Belangrijke opmerkingen
inmiddels werkzaam in het, aios heelkunde, medisch oncoloog

Samenvatting

Doelstelling:

Er is hernieuwde interesse voor immunotherapie als behandeling voor gemetastaseerd niercelcarcinoom (NCC). Deze studie had als doel te bepalen of radiofrequente ablatie (RFA) gecombineerd met interleukine-2 (IL-2) een tumorspecifieke immuunrespons kan opwekken tegen NCC.

Materiaal en methode:

Muizen met getransplanteerde niertumoren werden behandeld met een combinatietherapie van RFA en IL-2, RFA of IL-2 als monotherapie, of geen behandeling (controle). De aanwezigheid van immunogene cellen in de primaire tumor werd bepaald door middel van immunohistochemie. In vitro cytotoxiciteit assays werden uitgevoerd met CD8+ T- en natural killer (NK) cellen uit de milt van behandelde muizen. Longmetastasen werden geïnduceerd door middel van intraveneuze injectie van tumorcellen voor of na de behandeling, waarna macroscopische longmetastasen werden gekwantificeerd.

Resultaten:

NK-, CD4+ en CD8+ T-cellen waren significant frequenter aanwezig in tumorweefsel van RFA/IL-2 behandelde muizen (p < 0,0001). Zowel NK- als CD8+ T-cellen uit de milt van de muis gaven een sterke antitumoractiviteit in vitro na behandeling met RFA/IL-2. Behandeling met RFA/ IL-2 gaf een significante preventie van longmetastasen (p < 0,0001). Bestaande longmetastasen waren kleiner in muizen die waren behandeld met RFA/IL-2 (p = 0,025) ten opzichtevan muizen die waren behandeld met IL-2.

Conclusie:

RFA van de primaire niertumor gecombineerd met IL-2 induceert een antitumoreffect tegen NCC dat veel sterker is dan het effect van IL-2 als monotherapie. Zowel NKals CD8+ T-cellen lijken een belangrijke rol te spelen bij dit effect. Deze therapie kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe immunotherapeutische behandelingen voor NCC.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

Tijdschrift voor Urologie 6/2012 Naar de uitgave

EditorialNotes

EDITORIAL

PIJNSCORES TIJDENS EN KORT NA VASECTOMIE ONDER LOKALE ANESTHESIE

Pijnscores tijdens en kort na vasectomie onder lokale anesthesie; een prospectieve studie

CASE REPORT. EPIDERMOÏDE CYSTE VAN DE TESTIS

Case report. Epidermoïde cyste van de testis