Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Opinie | Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016

Raadpleeg niet de DSM, maar de wetenschappelijke literatuur

Simulanten ‘spotten’

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2016
Auteur:
MSc Isabella Niesten
Belangrijke opmerkingen
I.J.M. Niesten, MSc, is psycholoog en als promovenda werkzaam binnen de sectie Forensische Psychologie van de Universiteit Maastricht.
Correspondentieadres: elly.niesten@maastrichtuniversity.nl

Samenvatting

Hoe stel je vast of klachten authentiek zijn of door de patiënt worden voorgewend? In oktober 2015 organiseerden verzekeringsartsen in opleiding het symposium ‘Truth or Lie?’ waarbij zij experts uit verschillende disciplines – de filosofie, psychiatrie, en psychologie – uitnodigden om clinici hierin enige handvatten te bieden. Recentelijk werd in dit tijdschrift een samenvattend verslag gepubliceerd.1 In dit stuk becommentarieer ik enkele misvattingen over klachtensimulatie die gedurende het symposium en in het verslag als feitelijkheden werden weergegeven. Deze misvattingen zijn wijdverbreid en worden gevoed door de in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) te vinden beschrijving van klachtensimulatie die, ondanks haar zwakke empirische basis, een sterke – en hoofdzakelijk negatieve – invloed uitoefent op het differentiaal-diagnostisch proces.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2016 Naar de uitgave