Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | casuïstische mededelingen | Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2012

Puzzelen met pubers

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 4/2012
Auteurs:
Mw.drs. E. Simonse, mw.dr. S.W.K de Kort, C.G.H. Valk-Swinkels, N.E. van ’t Veer, mw.drs. E.J.M Veldkamp, R.H.T van Beek
Belangrijke opmerkingen
ziekenhuisapotheker in opleiding, ziekenhuisapotheker, kinderarts
Correspondentieadres: drs. E. Simonse, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven

Samenvatting

Auto-intoxicaties komen frequent voor bij pubers, maar de aard van de intoxicatie kan onduidelijk zijn. Patiënte 1 presenteerde zich comateus en met andere neurologische symptomen ten gevolge van een Fero-Gradumet® auto-intoxicatie. IJzer is toxisch voor de gastro-intestinale mucosa, veroorzaakt capillaire lek en leidt tot systemische toxiciteit wanneer het in de organen wordt opgenomen. Patiënte 2 presenteerde zich met een coma, convulsies, bradycardie en hypoxie. De ingestie van nagellakremoverpads was hiervoor verantwoordelijk, doordat het bestanddeel gammabutyrolacton (GBL) wordt omgezet naar gammahydroxybutyraat (GHB). Bij elke patiënt in een kritische toestand is waarborging van de ademweg, ademhaling en circulatie (de A, B en C) het belangrijkst. Met de beschrijving van deze twee patiënten tonen we dat het lastig kan zijn om te achterhalen wat de aard van een intoxicatie is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2012 Naar de uitgave

BookReview

boekbespreking