Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Verslaving 2/2016

07-06-2016 | Verslaving in de media

Publieksinformatie over effectiviteit van verslavingszorg

Auteurs: Suzan Oudejans, Masha Spits

Gepubliceerd in: Verslaving | Uitgave 2/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Waar kun je als potentiële cliënt informatie halen over de resultaten van de verslavingszorg? Bij wie heb ik de meeste kans om op te knappen, en wat kan ik van de behandeling verwachten? Veel mensen zien hun huisarts als meest belangrijke bron bij het zoeken naar hulp voor psychische- en verslavingsproblemen, maar de vraag is in hoeverre die over parate en actuele kennis over effectiviteit beschikt. De meest geraadpleegde bron na de huisarts is internet (Oudejans en Spits 2014), dé plek bij uitstek voor dergelijke informatie. De sector doet al jaren onderzoek naar cliënttevredenheid en sinds een paar jaar wordt, door de financiers van de zorg, het meten en terugkoppelen van behandeluitkomsten nog belangrijker gevonden. Hoog tijd om te bekijken wat hierover op internet is te vinden. …
Voetnoten
1
Vergelijkbare gegevens zijn (wél over de ggz en de verslavingszorg) te vinden via Zorginzicht.nl (www.​zorginzicht.​nl). Dit zijn echter bestanden met kwaliteitsindicatoren, bedoeld voor de professionele gebruiker. Het betreft hier geen keuze-informatie voor de consument.
 
2
Gepeild in april 2016.
 
3
Bij Zorgkaart Nederland dient er overigens wel een bevestiging van de geplaatste review per e‑mail plaats te vinden. Reviews vanaf helemaal willekeurige (niet-bestaande) e‑mailadressen kunnen dus niet geplaatst worden.
 
Literatuur
go back to reference Berg, M. J. van den, Boer, D. de, Gijsen, R. R. H., Limburg, L. C. M., & Zwakhals, S. L. N. (2014). Zorgbalans 2014. De prestaties van de Nederlandse gezondheidszorg. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Berg, M. J. van den, Boer, D. de, Gijsen, R. R. H., Limburg, L. C. M., & Zwakhals, S. L. N. (2014). Zorgbalans 2014. De prestaties van de Nederlandse gezondheidszorg. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
go back to reference Oudejans, S., & Spits, M. (2014). GGZ burgermonitor 2014. Rapportage Solutions. Amsterdam: Mark Bench/Amsterdam Institute for Addiction Research. Oudejans, S., & Spits, M. (2014). GGZ burgermonitor 2014. Rapportage Solutions. Amsterdam: Mark Bench/Amsterdam Institute for Addiction Research.
Metagegevens
Titel
Publieksinformatie over effectiviteit van verslavingszorg
Auteurs
Suzan Oudejans
Masha Spits
Publicatiedatum
07-06-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Verslaving / Uitgave 2/2016
Print ISSN: 1574-1842
Elektronisch ISSN: 1875-7073
DOI
https://doi.org/10.1007/s12501-016-0070-1

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Verslaving 2/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel