Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Artikel | Uitgave 2/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2013

Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2013
Auteur:
Richard Vuijk
Belangrijke opmerkingen
onderdeel van Parnassia Groep. Hij verzorgt vanuit zijn eigen praktijk AutismeSpectrum-Nederland scholing, supervisie en consultatie op het gebied van autismespectrumstoornissen en is als docent en cursusleider verbonden aan verschillende RINO’s en de Parnassia
Academie
De geboden zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en die aan mensen met een psychiatrische aandoening groeit weer langzaam naar elkaar toe. Bijna honderd jaar werd deze zorg vooral in aparte circuits verleend. Er is steeds meer aandacht voor psychische problemen en psychiatrische stoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit heeft onder meer geleid tot een groeiend aanbod van (psychotherapeutische) behandelingen en de oprichting van gespecialiseerde ggz-teams voor deze doelgroep. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van een mogelijk psychotherapeutisch behandelaanbod voor volwassen cliënten met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Tevens wordt beschreven hoe de psychotherapeut kan afstemmen op de cliënt met een LVB, door uit te gaan van en rekening te houden met de specifieke cognitieve, sociale, emotionele en persoonlijkheidskenmerken, passend bij de ontwikkelingsleeftijd van de cliënt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2013 Naar de uitgave

Abstract

Summaries

Inleiding

Inleiding