Skip to main content
Top

2010 | Boek

Psychosociale hulpverlening voor naasten van traumapatiënten

Doorbreken van de cirkel van verdriet

Auteur: Elisabeth Antonia Johanna Verharen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Een ernstig ongeval heeft een ontwrichtende werking op het leven van de patiënt en diens naasten. In het ziekenhuis is de zorg primair somatisch georiënteerd, maar aandacht voor de psychische, sociale en materiële gevolgen is eveneens nodig. Naast de mensen uit het eigen sociaal netwerk spelen diverse professionals in deze psychosociale zorg een rol zoals artsen, verpleegkundigen en geestelijk verzorgers. Voor medisch maatschappelijk werkers is dit de kern van hun werk.De steun van naasten vormt een belangrijke factor in het herstel van de patiënt. Humane zorg betekent erkenning voor die naasten, voor hun ervaringen en beleving. Lisbeth Verharen onderzocht wat naasten in deze situatie nodig hebben, wat maatschappelijk werkers daarin te bieden hebben en wat deze hulp de naasten oplevert.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Inleiding
Abstract
Naar schatting worden jaarlijks duizenden traumapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen: alleen al in de traumaregio Oost werden in 2005 in totaal 4124 patiënten opgenomen (TRO jaarverslag 2005). Niet in alle gevallen betreft het een ernstig trauma, maar wel altijd om letsel door geweld van buitenaf (Vles, 2004). Dit kunnen verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, ongevallen in en rondom huis en geweldmisdrijven zijn.
Elisabeth Antonia Johanna Verharen
2. Een verkenning vanuit de literatuur
Abstract
Daarnaast is met de sneeuwbalmethode aanvullende literatuur gezocht.
Elisabeth Antonia Johanna Verharen
3. Behoeften van naasten van traumapatiënten
Abstract
Om te kunnen bepalen of de hulpverlening van maatschappelijk werk aan naasten van traumapatiënten aansluit bij hun behoeften is inzicht in deze behoeften nodig. Er is niet eerder onderzoek gedaan naar de behoeften van deze specifieke groep, maar er is wel veel bekend over de behoeften van naasten van patiënten die zijn opgenomen op de intensive care (Verhaeghe e.a., 2005a; Bijttebier e.a., 2000; Kaljouw, 1998; Davis-Martin, 1994; Leske, 1986; Daley, 1984). Daarbij werd meestal gebruik gemaakt van vragenlijsten die gebaseerd zijn op Molter’s (1979) Critical Care Family Needs Inventory (CCFNI). Deze is vanuit een verplegingswetenschappelijk perspectief ontwikkeld. De vragen richten zich op de omstandigheden in het ziekenhuis (informatie, ondersteuning en toegankelijkheid). De categorie ondersteuning beperkt zich tot emotionele ondersteuning (psychisch). Er zijn geen items opgenomen die behoeften meten voortvloeiend uit sociale en maatschappelijke gevolgen van de opname.
Elisabeth Antonia Johanna Verharen
4. Psychosociale hulp voor naasten van traumapatiënten
Abstract
Naasten van traumapatiënten blijken behoefte te hebben aan psychosociale hulpverlening (zie hoofdstuk 3). Dergelijke hulp wordt geboden door medisch maatschappelijk werkers (Jagt, 2006; De Groot e.a., 2007). Beschrijvingen van de werkzaamheden van medisch maatschappelijk werkers zijn niet gebaseerd op empirisch onderzoek (De Groot e.a., 2007; Scholte e.a., 2007, Van Riet & Mineur, 1997). In termen van Argyris en Schön (1974) gaat het eerder om espoused theory, een voorkeurstheorie. Het zijn beschrijvingen van wat de maatschappelijk werker zou moeten doen of naar eigen zeggen doet. Bovendien gaat het om algemene beschrijvingen die niet zijn gespecificeerd naar de traumazorg.
Elisabeth Antonia Johanna Verharen
5. Ervaren baat
Abstract
Uit het eerste deelonderzoek van deze studie blijkt dat naasten van traumapatiënten behoefte hebben aan psychosociale hulpverlening in de vorm van ondersteuning, hulp bij praktische problemen die ten gevolge van het ongeval ontstaan en hulp bij het (leren) omgaan met de consequenties van het ongeval (Verharen, 2009).
Elisabeth Antonia Johanna Verharen
6. Conclusies en discussie
Abstract
Het integreren van de conclusies van de literatuurstudie en de drie deelonderzoeken levert een antwoord op de vraag in hoeverre het medisch maatschappelijk werk in haar hulpverlening aansluit op de behoeften van naasten van traumapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen en welke baat (resultaat) deze naasten bij de hulpverlening ervaren.
Elisabeth Antonia Johanna Verharen
Nawerk
Meer informatie
Titel
Psychosociale hulpverlening voor naasten van traumapatiënten
Auteur
Elisabeth Antonia Johanna Verharen
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8171-5
Print ISBN
978-90-313-8170-8
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8171-5