Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014

Psychologische impact van een brandwondenongeval bij het jonge kind op de ouders en het kind

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5-6/2014
Auteurs:
A. Bakker, N.E.E. van Loey
Belangrijke opmerkingen
A. Bakker, wetenschappelijk onderzoeker, afdeling Psychiatrie, Psychotraumacentrum, Amsterdam Medisch Centrum, Amsterdam. (Voorheen verbonden als junior wetenschappelijk onderzoeker aan de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland en gepromoveerd op het onderzoek: Beyond pediatric burns. A family perspective on the psychological consequences of burns in children). N.E.E. van Loey, senior wetenschappelijk onderzoeker, Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland; Universiteit Utrecht, klinische en gezondsheidspsychologie. Correspondentie: a.bakker@amc.nl.

Samenvatting

Een brandwondenongeval bij een kind treft niet alleen het kind, maar het hele gezin. Uit prospectief onderzoek in de drie Nederlandse en vier Belgische brandwondencentra bleken posttraumatische stressreacties vaak voor te komen bij moeders en vaders na een brandwondenongeval van hun jonge kind (0 tot 4 jaar). Emoties van ouders, zoals schuldgevoelens over het brandwondenongeval en vrees voor het leven van het kind, hadden een belangrijke voorspellende rol voor klachten op de langere termijn. Terwijl herbelevingen van het ongeval duidelijk individueel door ouders werden ervaren, bleken ouders binnen eenzelfde gezin vermijdingsreacties met elkaar te delen. Bij de kinderen werden door de ouders niet meer gedragsproblemen gezien dan in een normgroep van leeftijdgenootjes. Wel leefden er bij ouders zorgen over de ontwikkeling van de littekens en mogelijke (sociale) problemen in de toekomst. De stressreacties van ouders hingen samen met deze zorgen en met hun beoordeling van het gedrag van het kind. Deze studie laat zien dat zorgverleners oog moeten hebben voor het gehele gezin en de dynamieken tussen de gezinsleden om na het brandwondenongeval het kind en het gezin goed te ondersteunen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5-6/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2014 Naar de uitgave