Skip to main content
main-content
Top

15-05-2018 | Psychologie | Nieuws

Zorgverzekeraars gaan uniforme contracten gebruiken voor declaraties van ggz en eerste lijn

Zorgverzekeraars gaan in contracten met zorgaanbieders voor het eerst uniforme bepalingen gebruiken voor declaraties. Het gaat hierbij om contracten met de eerstelijnszorg en geestelijke gezondheidszorg (GGZ).  


De opzet van de declaratieparagraaf in de contracten is met ingang van het contractjaar 2019 bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Dit leidt tot minder administratieve lasten voor zorgaanbieders. Het ‘zoeken naar de verschillen’ in de contracten op het gebied van declareren is immers niet meer nodig.

Zorgverzekeraars hebben de zogenoemde Uniforme Declaratieparagraaf vastgesteld met inbreng van de brancheverenigingen van de zorgaanbieders. Het is een aanvulling op de Algemene Bepalingen  die vorig jaar zijn geïntroduceerd. Lopende meerjarenafspraken zijn hiervan uitgezonderd. De Algemene Bepalingen zijn van toepassing op de eerstelijnszorg en GGZ.

Doordat zorgverzekeraars met de komst van de Uniforme Declaratieparagraaf met een uniforme opzet in  meerdere sectoren werkt, leidt het intern tot een vereenvoudiging bij het opstellen en onderhouden van contracten. Ook bij zorgverzekeraars is dus sprake van een vermindering van administratieve lasten.

Kijk hier voor de Uniforme Declaratieparagraaf voor de eerstelijnszorg en de GGZ voor de zorginkoop van 2019.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

20-03-2018 | Psychologie | Nieuws

Nieuw kwaliteitsinstituut voor de ggz

Dit voorjaar wordt een nieuw kwaliteitsinstituut voor de ggz opgericht. Dit is een gezamenlijk besluit van vertegenwoordigers van alle partijen in de ggz: professionals, patiënten en hun naasten, aanbieders en zorgverzekeraars. Het instituut krijgt als taak de (door)ontwikkeling en implementatie van kwaliteitsstandaarden en kwaliteitsregistraties en zal onder regie van professionals en patiënten en hun naasten komen te staan.


Aanbevolen

08-01-2018 | Psychologie | Nieuws

'Integreer psychiatrie met andere medische specialismen'

Psychiatrische patiënten vinden lastiger gehoor in de medisch-specialistische sector, terwijl meer dan 60 procent van deze groep ook lichamelijke aandoeningen heeft. Psychiater Wiepke Cahn pleit in Zorginstituut Magazine voor integratie van psychiatrie en andere medische specialismen. "Laten we niet in hokjes denken, maar lichamelijke en psychische aandoeningen als één geheel zien."


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten