Skip to main content
main-content

15-08-2016 | Psychologie | Nieuws

ZonMw: Veel interesse in onderzoek naar depressie

 Op verzoek van het ministerie van VWS heeft ZonMw een onderzoeksprogramma voor de geestelijke gezondheidszorg ontwikkeld.  Binnen de eerste jaren van het programma (2016-2017) wordt prioriteit gegeven aan depressie bij jonge vrouwen en adolescenten (meisjes en jongens).

ZonMw meldt dat de subsidieoproepen 27 subsidieaanvragen hebben opgeleverd voor kortlopende implementatie- en praktijkprojecten en 13 aanvragen voor een startsubsidie voor langlopende studies. De subsidieoproepen zijn er op gericht om de herkenning en behandeling van depressie bij jonge vrouwen en adolescenten te verbeteren. Het grote aantal aanvragen laat zien dat er veel interesse is bij onderzoekers en praktijkorganisaties om innovaties op het gebied van depressie bij jonge vrouwen en adolescenten uit te voeren.

De subsidieaanvragen variëren van kleine praktijkgerichte innovaties tot grootschalige langlopende onderzoeken. Het grote aantal aanvragen laat zien dat er veel interesse is bij onderzoekers en praktijkorganisaties om innovaties op het gebied van depressie bij jonge vrouwen en adolescenten uit te voeren. In totaal is er voor ruim € 5 miljoen subsidie aangevraagd. Het beschikbare budget voor deze subsidierondes is slechts € 1.150.000,-.

Eerder herkennen en behandelen

Jonge vrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressie. De druk vanuit de maatschappij op het gebied van werk, sociaal- en maatschappelijk functioneren is groot. Daarnaast is bekend dat veel psychische stoornissen zich in de adolescentie openbaren. Door in deze groepen depressieve klachten eerder te herkennen, kan sneller ingegrepen worden waarmee erger voorkomen kan worden.

Subsidieaanvragen

De komende maanden worden de projecten door experts en ervaringsdeskundigen beoordeeld. In november wordt besloten welke subsidieaanvragen gehonoreerd worden. Deze projecten starten 15 december 2016.

Meer informatie over het Onderzoeksprogramma GGz

Gerelateerd

Aanbevolen

2009 | Boek

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie is een protocol voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg gericht op het voorkomen van terugval bij cliënten die hersteld zijn van voorgaande depressies.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.