Skip to main content
main-content
Top

17-06-2021 | Psychologie | Nieuws

Ziekteverloop angststoornis minder gunstig dan gedacht

Slechts 41% van de mensen met een angststoornis werd beter over een periode van zes jaar op. Eén op de vijf volwassenen laat een ongunstig verloop zien. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC, locatie VUmc en het Trimbos-instituut. De resultaten zijn gepubliceerd in het Australian & New Zealand Journal of Psychiatry.

Van de mensen met een angststoornis bij aanvang van de studie knapte 78% binnen 6 jaar op (in remissie), 14% herstelde, maar kreeg daarna opnieuw een angststoornis (terugval), en 8% had gedurende de hele onderzoeksperiode een angststoornis. 

6 jaar follow-up

Van degenen die opknapten (in remissie), had 47% restklachten en ontwikkelde 8% gedurende het onderzoek een depressieve stoornis of alcoholstoornis, die bij aanvang van de studie niet aanwezig was. Alles bij elkaar genomen knapt slechts 41% van de mensen met een angststoornis over een periode van 6 jaar ‘echt’ helemaal op.

Een blijvende angststoornis tijdens de hele onderzoeksperiode was geassocieerd met het niet met een partner wonen, hoge scores van emotionele instabiliteit het hebben meegemaakt van meerdere negatieve levensgebeurtenissen, slechter psychisch functioneren, zoals bijvoorbeeld minder sociale contacten of moeite met de rol in het gezin vervullen, en een ernstigere angststoornis bij aanvang van de studie. Voor terugval werden vergelijkbare risico-indicatoren gevonden.

Onderzoek

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens van de studie NEMESIS-2 (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2), een grootschalige studie uitgevoerd door het Trimbos-instituut naar de psychische gezondheid van de algemene volwassen bevolking. Psychische aandoeningen zijn gemeten volgens de DSM-IV, het internationale classificatie systeem dat binnen de Geestelijke gezondheidszorg wordt gebruikt.

Voor dit onderzoek is uitgegaan van 243 volwassenen die bij aanvang van de studie een angststoornis hadden (paniek stoornis, agorafobie, sociale fobie of gegeneraliseerde angststoornis) en die 6 jaar zijn gevolgd en aan twee vervolgmetingen hebben meegedaan.

Bron: Trimbos Instituut

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2009 | Boek

Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst

Metacognitieve therapie bij gegeneraliseerde angst is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, die patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) behandelen. 

Aanbevolen

01-02-2020 | in gesprek met | Uitgave 1/2020

New Science of Mental Disorders: een radicaal nieuwe aanpak van psychische problemen

Laten we de netwerktheorie eerst goed onderzoeken voordat we hem in de praktijk gaan toepassen. Dat was de boodschap van hoogleraar psychometrie Denny Borsboom in 2017 ( GZ-psychologie , nr. 6).* Ruim twee jaar later is het zover. Met een …

Aanbevolen

01-02-2018 | Onder collega’s | Uitgave 1/2018

‘Een effectieve angsttherapie helpt je niet van je angst af, maar van de angst voor je angst’

Onlangs was de Amerikaanse hoogleraar en vooraanstaande angstexpert Michelle Craske op werkbezoek in Leuven, bij haar Vlaamse collega Dirk Hermans, hoogleraar Klinische psychologie en directeur van het Centrum voor Leerpsychologie en Experimentele …

Aanbevolen

01-04-2021 | Bijzonder specialisme | Uitgave 2/2021

'Cliënten zijn na één sessie van hun angst af'

Exposuretherapie kan mensen tot op zekere hoogte van hun angst af helpen, maar dat lukt lang niet altijd en het resultaat is vaak niet blijvend. In de kliniek Kindt Clinics ontwikkelde wetenschappelijk directeur Merel Kindt een nieuwe methode om …

Aanbevolen

01-06-2021 | Erratum | Uitgave 3/2021

Erratum

Erratum to: 'Cliënten zijn na één sessie van hun angst af'In het interview 'Cliënten zijn na één sessie van hun angst af' (GZ-psychologie 2, 2021) heeft de eindredactie hoogleraar Merel Kindt verkeerd geciteerd. In plaats van 'enkele dagen' werkt …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.