Skip to main content
main-content
Top

01-03-2018 | Psychologie | Nieuws

Zelfmoordgedachten herkennen met hersenscan

Uit onderzoek van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh blijkt dat hersenscans kunnen voorspellen wie zelfmoordneigingen heeft en wie niet.


34 Jongeren werden door de onderzoekers onder de fMRI-scanner gelegd. De helft van de jongeren dacht serieus na over zelfdoding. De andere helft was de controle groep en had geen last van gedachten aan zelfmoord. De gemiddelde leeftijd van de groep was 22 jaar. 

Terwijl de proefpersonen onder de scanner lagen kregen ze woorden uit drie verschillende categorieën te zien. De eerste categorie had te maken met zelfdoding (bijvoorbeeld ‘overdosis’), de tweede met negatieve emoties (bijvoorbeeld ‘verdriet’) en de laatste met positieve emoties (bijvoorbeeld ‘zorgeloosheid’). Bij het zien van een woord moest de proefpersoon actief over dat woord nadenken.

Vervolgens kreeg een lerende computer de hersenscans te zien. De computer kon in 91 procent van de gevallen correct bepalen of de scan hoorde bij iemand met of zonder zelfmoordgedachten. Ook kon de computer met 94 procent zekerheid zeggen wie van de suïcidale patiënten een zelfmoordpoging had gedaan, en wie niet.

De computer kon het onderscheid maken door onder andere te kijken naar activiteit in de linker superior mediale frontale gebieden en in de anterior cingulate cortex. Deze gebieden spelen een rol bij het nadenken over jezelf.

De resultaten kunnen bijdragen aan het beter opsporen van suïcidegedachten. Toch moet verder onderzoek uitwijzen hoe je de zelfmoordgedachten kunt afwenden als de patiënt bijvoorbeeld blijft ontkennen.

Dit artikel werd gepubliceerd in het vakblad Nature Human Behaviour.

Bron: Eos wetenschap

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

11-09-2017 | Psychologie | Nieuws

Er is veel meer suïcidaliteit onder jongeren dan vermoed

Ad Kerkhof is sinds 1979 betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar suïcidepreventie. Sinds 1996 als hoogleraar aan de VU. BSL Testweb vroeg hem wat meer te vertellen over het meetinstrument VOZZ Vragenlijst over zelfdoding en zelfbeschadiging. De VOZZ meet de ernst van suïcidaliteit bij jongeren van 12 t/m 21 jaar.


Aanbevolen

2016 | Boek

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk richt zich primair op wat je als hulpverlener moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten enzovoort.


​​​​​​​

Aanbevolen

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4 Een eenzame beslissing

‘Marianne is een pietje precies’, zeggen mijn collega’s. ‘Altijd op tijd, dossiers netjes bijgewerkt, vergaderingen strak geleid, brieven op tijd de deur uit.’ Ze waarderen me wel, dat kan ik merken. Ik heb hun steun hard nodig gehad na de suïcide …


Aanbevolen

19-04-2016 | Psychologie | E-learning

Suïcidepreventie in de praktijk

Ad Kerkhof en Bert van Luyn discussiëren in een aantal videofragmenten over suïcidepreventie in de praktijk aan de hand van vier casus en drie stellingen.


Aanbevolen

19-04-2016 | Psychologie | E-learning

Suïcidepreventie in de praktijk

Ad Kerkhof en Bert van Luyn discussiëren in een aantal videofragmenten over suïcidepreventie in de praktijk aan de hand van vier casus en drie stellingen.
Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten