Skip to main content
main-content
Top

11-02-2020 | Psychologie | Nieuws

Yoga helpt tegen depressie- en angstklachten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Nieuw onderzoek biedt neurobiologisch inzicht in vermindering van depressie- en angstklachten door yoga- en ademhalingsoefeningen, zowel op korte als op lange termijn. De publicatie hierover is opgenomen in het Journal of Psychiatric Practice.

Yoga verhoogt al op korte termijn de niveaus van Gamma-amino boterzuur (GABA). Dit aminozuur is gerelateerd aan stemming, angst en slaap en wordt geassocieerd met verminderde depressieve klachten.

Onderzoeksopzet

De onderzoekers verdeelden willekeurig een groep van 30 klinisch depressieve patiënten in twee groepen. Beide groepen hielden zich bezig met lyengar-yoga en coherente ademhaling, met als enige verschil het aantal yoga-sessies van 90 minuten en thuissessies waaraan elke groep deelnam. 

Eén groep kreeg gedurende drie maanden drie sessies per week, de andere groep kreeg twee sessies per week. Vóór de eerste yogasessie en na de laatste yogasessie ondergingen deelnemers MRI-scans van hun hersenen. Ook voltooiden ze een klinische depressieschaal om hun symptomen te volgen.

Resultaten

Na drie maanden vertoonden beide groepen verbetering op depressieve symptomen. De GABA-niveaus waren na drie maanden yoga verhoogd, zo bleek uit de MRI-analyse. De toename werd na ongeveer 8 dagen niet meer waargenomen. 

Dit suggereert volgens een van de onderzoekers Chris Streeter, universitair hoofddocent psychiatrie, dat het voltooien van één yoga-sessie per week verhoogde niveaus van GABA kan handhaven. Dat is volgens hem vergelijkbaar met een farmacologische behandeling.

Het bieden van deze evidence-based gegevens kan volgens de onderzoeker nuttig zijn om meer mensen aan de yoga te krijgen ten behoeve van hun gezondheid en welzijn. Het onderzoek biedt belangrijk neurobiologisch inzicht over hoe yoga kan helpen depressie en angst te verlichten.

Bron: Skipr, GGZ Nederland

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

Open Access 11-11-2019 | ORIGINAL PAPER

Yogic Breathing and Mindfulness as Stress Coping Mediate Positive Health Outcomes of Yoga

Aanbevolen

29-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Yoga en ademhalingsoefeningen helpen bij depressie

Om een zware depressie te verlichten is het goed om minimaal twee keer per week yoga en diepe ademhalingsoefeningen te doen. Dat is mogelijk een goed alternatief voor de medicatie die bij een depressie worden voorgeschreven. Denk hierbij aan antidepressiva, die slechts in de helft van de gevallen blijken te werken.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.