Skip to main content
main-content

27-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Worden patiënten van psychiatrische ziekenhuizen wild als ze niet mogen roken?

Auteur:
Henk Rigter

Onder patiënten met psychische stoornissen komen nogal wat verstokte rokers voor. Als zij in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven, hoe reageren zij dan op een rookverbod?


In de Britse geestelijke gezondheidszorg vreesde men dat patiënten gewelddadig zouden reageren als ze niet meer konden paffen. Of dit echt zo is werd onderzocht in twee psychiatrische ziekenhuizen in Londen. De onderzoekers hielden het aantal voorvallen van lichamelijk geweld bij voor de 30 maanden voor het rookverbod inging en de 12 maanden daarna.

Over de hele periode van 42 maanden werden 4550 gevallen van geweld geregistreerd, waarvan 5% direct gerelateerd aan het al dan niet mogen roken. Het aantal incidenten van geweld nam duidelijk af nadat het rookverbod was ingevoerd, dus het tegenovergestelde van wat werd gevreesd.

De onderzoekers vinden een rookverbod een goed middel om geweld te beteugelen.

Bron: Robson D, Spaducci G, McNeil A e.a. Effect of implementation of a smoke-free policy on physical violence in a psychiatric inpatient setting: an interrupted time series analysis. The Lancet Psychiatry 2017; 4: 540-546.

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

wo | Tijdschrift

Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Het biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden.

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.