Skip to main content
main-content
Top

22-04-2016 | Psychologie | Nieuws

Wereldwijd investeren in de behandeling van angst en depressie loont

 Wereldwijd investeren in het behandelen van depressies en angststoornissen loont. Dat blijkt uit een artikel dat verscheen in The Lancet Psychiatry van 12 april 2016. De Wereldbank en de World Health Organization (WHO) studeren momenteel op de betekenis van deze studie.

Er is een gat ontaan tussen de zorgbehoeften van velen en beschikbare zorg - vooral in armere landen. Dit heeft gevolgen voor patiënten en hun familie, maar ook voor werkgevers en overheden door verminderde arbeidsproductiviteit.

In een studie die geleid werd door de WHO werd berekend wat het oplevert wanneer tot het jaar 2013 geleidelijk aan meer geïnvesteerd zou worden in basale maar fatsoenlijke zorg voor depressie en angst. Een dergelijke investering verdient zichzelf ruimschoots in arbeidsproductiviteit terug.

WHO directeur-generaal Dr Margaret Chan gaat zich er voor inzetten dat toegang tot geestelijke gezondheidszorg bereikbaar wordt voor zowel mannen, vrouwen als kinderen wereldwijd. De Wereldbank denkt hierover mee. De studie werd geleid door Dan Chisholm van de WHO, Filip Smit van het Trimbos is één van de medeauteurs.

Scaling -up treatment of depression and anxiety: a global return on investment analysis.
Dan Chisholm, Kim Sweeny, Peter Sheehan, Bruce Rasmussen, Filip Smit, Pim Cuijpers, Shekhar Saxena.

Lees het volledige artikel op www.trimbos.nl.

Bron: Trimobs instituut

Aanbevolen

04-02-2014 | Nieuws

Wereld te winnen bij preventie van psychische aandoeningen

Bij preventie van psychische aandoeningen valt een wereld te winnen. Lees er meer over in het nieuwsbulletin Mentaal in balans van het programmakader Preventie van ZonMW. In de online uitgave Pre Pos ...

Aanbevolen

2008 | Boek

Behandeling van angststoornissen bij kinderen en adolescenten

Met het cognitief-gedragstherapeutisch protocol Denken + Doen = Durven

Angststoornissen zijn de meest voorkomende vorm van psychopathologie bij kinderen en jeugdigen en gaan vaak niet spontaan over. Bovendien leiden angststoornissen tot allerlei andere problemen, zoals schooluitval, depressie, alcoholmisbruik en problemen in het gezin.

Aanbevolen

2011 | Boek

COMET voor negatief zelfbeeld

Competitive memory training bij lage zelfwaardering en negatief zelfbeeld

COMET voor negatief zelfbeeld is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met zelfbeeldproblematiek behandelen. 

Aanbevolen

2015 | Boek

Acceptance & Commitment Therapy

Theorie en praktijk

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een goed onderzochte en bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. In deze herziene, tweede editie worden de basisbegrippen van ACT uitgelegd en de toepassing ervan in de praktijk beschreven.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.