Skip to main content
main-content
Top

22-11-2018 | Psychologie | Nieuws

Waarschuwing voor nieuwe drug phenibut

De verslavingszorginstellingen in Noord-Brabant en Oost Nederland waarschuwen voor de relatief nieuwe drug phenibut. De drug is verslavend en gewoon verkrijgbaar via webshops. Phenibut verdooft, net als ghb, het centrale zenuwstelsel en daarmee ook angsten en andere emoties.


Het middel wordt aangeboden als voedingssupplement, onder meer voor bodybuilders. Phenibut is chemisch verwant aan het wettelijk verboden ghb (gamma-hydroxyboterzuur), momenteel een van de meest verwoestende en verslavende drugs. Novadic-Kentron heeft onderzoek gedaan naar het toegenomen gebruik van phenibut onder met name ghb-gebruikers. Vooral het verslavingspotentieel van het middel baart zorgen. 

Er is nog weinig bekend over de risico's van phenibut. Het Trimbos instituut heeft nog geen gegevens over de drug op de site. De vraag is of het middel thuis hoort op de lijst van verboden drugs. Phenibut wordt ook door ghb-verslaafden gebruikt om af te kicken of om het ghb-gebruik te minderen tot een acceptabel niveau. In Nederland is het geen geregistreerd medicijn.

In Australië is is het middel verboden. Consumenten zouden veel beter voorgelicht moeten worden over de risico's en het verslavingspotentieel van phenibut.

Bron: Volkskrant, nationalezorggids.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2017 | hbo | Boek

Wat elke professional over verslaving moet weten

Dit boek geeft studenten, docenten en professionals in de verslavingszorg een gedegen overzicht van de belangrijkste aspecten van verslaving en de verslavingszorg. 


Aanbevolen

01-12-2013 | Uitgave 4/2013

Jong afgeleerd

in maart 2010 opende de jeugdkliniek van irisZorg haar deuren voor jongeren met problemen rond het gebruik van psychoactieve middelen, gokken en internetgamen. in deze bijdrage beschrijven wij met welke problemen de jongeren te kampen hebben, en hoe …


Aanbevolen

27-10-2017 | Artikel | Uitgave 4/2017

Partydrugs en studenten: gebruik en kennis van de risico’s

Het gebruik van partydrugs onder jongvolwassenen in Nederland is veelvoorkomend en gaat soms gepaard met ernstige incidenten. Voor effectieve voorlichting is het van belang te weten wat de risicopopulaties zijn en in hoeverre gebruikers zich …

​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten