Skip to main content
main-content
Top

15-02-2018 | Psychologie | Nieuws | Artikel

Vrouwen van 25 tot 35 jaar relatief vaak psychisch vermoeid door werk

Volgens CBS en TNO gaf in 2016 ruim 18 procent van de vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar aan last te hebben van psychische vermoeidheid door het werk. Minstens een paar keer per maand voelden zij zich emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag. Vrouwen in andere leeftijdsgroepen en mannen voelen zich psychisch minder vaak vermoeid.

CBS

Dat werknemers van 25 tot 35 jaar vaker werkgerelateerde vermoeidheid rapporteren, hangt onder meer samen met de arbeidsduur en de gezinssituatie. Zij hebben gemiddeld een langere werkweek en zijn ook vaker alleenstaand. 

Vrouwen werken vaker extra hard of snel, of verrichten heel veel werk. Ook zien zij minder vaak dan mannen mogelijkheden om zelfstandig te beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd, of om zelf de volgorde of het tempo van de werkzaamheden te bepalen. 

Vrouwen werken vaker dan mannen in de gezondheidszorg en in het onderwijs, waar relatief veel werknemers onder druk moeten werken en een geringe autonomie ervaren.

Van alle werknemers van 15 tot 75 jaar had bijna 15% last van werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-out klachten), vrouwen iets vaker dan mannen. Vermoeidheidsklachten komen meer voor naarmate het aantal gewerkte uren in een week hoger is. Daarnaast hebben alleenstaanden vaker dergelijke klachten dan mensen die samenleven met een partner, kinderen of beide.

Onderzoek CBS >>

StatLine - Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) werknemers; geslacht en leeftijd

Bron: www.tno.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-06-2016 | Psychodiagnostiek | Uitgave 3/2016

Het risico op burn-out breder in kaart brengen met de Palliatieve Palletschaal (P3)

Sommige mensen hebben veel veerkracht, maar ontwikkelen toch een burn-out. Hoe kan dat? Mogelijk ondernemen deze mensen weinig tot geen ontspannende activiteiten bij oplopende drukte en stress. Met de Palliatieve Palletschaal (P³) is het risico op …


Aanbevolen

2007 | hbo | Boek

Omgaan met stress en burnout

Stress is vaak erg nuttig. Wie kent niet de gezonde spanning die vooraf gaat aan het leveren van een belangrijke prestatie? Door de stress presteer je vaak nét iets beter. Diezelfde stress zorgt er ook voor dat je in gevaarlijke situaties de kracht v


Aanbevolen

23-05-2017 | Psychologie | Nieuws

Nieuwe therapie versnelt werkhervatting bij werknemers met psychische klachten

Psychische klachten vormen een belangrijke oorzaak van langdurig ziekteverzuim. Reguliere behandeling vanuit de GGZ levert niet of nauwelijks een bijdrage aan werkhervatting na ziekte. Reden voor promovenda Suzanne Lagerveld om voor haar promotieonderzoek een nieuwe therapie te ontwikkelen, en te evalueren: de werkgerichte cognitieve gedragstherapie (W-CGT).  


Aanbevolen

01-01-2015 | Artikelen | Uitgave 1/2015

Waarom duurt burn-out zo lang?

In dit artikel wordt een biopsychologische theorie van burn-out gepresenteerd en kritisch vergeleken met de op dit moment dominante, niet door evidentie onderbouwde, psychologische visie. Enkele relevante ontwikkelingen in wet- en regelgeving worden …


Aanbevolen

01-06-2014 | Gesignaleerd | Uitgave 3/2014

Coping met stress en burn-out: over de kracht van verschillende copingstijlen

Burn-out is een veel voorkomende werkgerelateerde stoornis met een psychosociale oorsprong. De bijbehorende klachten ontstaan wanneer men ineffectieve copingstijlen gebruikt om zichzelf te beschermen tegen werkgerelateerde stress.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.