Skip to main content
main-content
Top

24-08-2020 | Psychologie | Nieuws

Vrouwen met ASS groter risico op suïcide

Het risico op suïcide is bij vrouwen met autisme ruim 13 keer groter dan bij andere vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van Annelies Spek, klinisch psycholoog en hoofd van Autisme Expertisecentrum.

Vrouwen met ASS doen 14% vaker suïcidepogingen, dan mannen met ASS (6%). Bij vrouwen met autisme én ADHD is dat 20%. 

Vrouwen krijgen later dan gemiddeld bij mannen de diagnose autisme. Vaak zijn zij in het verleden gepest of buitengesloten, wat kan resulteren in een negatief zelfbeeld en moeite om (negatieve) emoties te reguleren. Ze neigen tot camouflage- en compensatiegedrag, dit blijkt echter juist gerelateerd aan meer suïcidaliteit. 

Verder lijken grote veranderingen in het leven, zoals beginnen met werken of een gezin, een risicofactor te zijn.

In de algemene bevolking helpt sociale steun om suïcidaliteit te verminderen. Dit lijkt bij mensen met autisme niet het geval. Voor hen is praten over gevoelens vaak juist belastend en een confrontatie met hun onvermogen. Onderzoek laat zien dat praktische hulp, bijvoorbeeld in het huishouden of bij de opvoeding van de kinderen, belangrijker is.

Het is dan ook van belang oog te hebben voor suïcidaliteit bij mensen met een ASS en zodoende een passende behandeling en begeleiding te kunnen geven.

Bron: Anneliesspek.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

19-04-2016 | Psychologie | E-learning

Suïcidepreventie in de praktijk

Ad Kerkhof en Bert van Luyn discussiëren in een aantal videofragmenten over suïcidepreventie in de praktijk aan de hand van vier casus en drie stellingen.

Aanbevolen

2016 | Boek

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk richt zich primair op wat je als hulpverlener moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten enzovoort.

Aanbevolen: VOZZ | Vragenlijst Over Zelfbeschadiging en Zelfdoding (18 t/m 21 jaar, afneembaar vanaf 12 jaar) BSL Shop

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten