Skip to main content
main-content
Top

13-07-2017 | Psychologie | Nieuws

Vroegsignalering verslaving loont

Vroeg ingrijpen bij verslavingsproblematiek levert gezondheidswinst op en maakt de behandeling doelmatiger. Jellinek (onderdeel van Arkin) en Tactus zijn gestart met twee projecten gericht op vroegsignalering en opsporen van verslaving. Deze projecten maken onderdeel uit van de prestatie inkoop verslavingszorg.

© Springer Picscout

Vroegsignalering loont

Voor veel problematische drinkers of drugsgebruikers is de stap om in behandeling te gaan groot. Als ze dan hulp zoeken zijn de problemen vaak zo groot dat het heel moeilijk is om weer uit de problemen te komen. Gebruikers vallen dan steeds weer terug in hun drinken of drugsgebruik.

Verslaafden hebben naast hun verslaving vaak nog andere gezondheidsproblemen, die soms weer een gevolg of juist de oorzaak van de verslaving is. Behandeling van die gezondheidsproblemen levert vaak weer minder op als de cliënt overmatig drinkt of drugs gebruikt. Voor deze groep mensen is de zorg ondoelmatig: de behandeling die ze krijgen neemt het probleem en de klachten niet weg.

Het is dus van groot belang om zo vroeg mogelijk erachter te komen of mensen een verslaving hebben, zodat ze sneller en betere behandeling krijgen met een betere uitkomst. Zo kan ook veel gewonnen worden op gezondheid, kwaliteit van leven en op kosten.

Ook voor behandelaren is het lastig om een verslaving te signaleren
Kennis ontbreekt soms om de verslaving te signaleren, het probleem bespreekbaar te maken en vervolgens de gebruiker daarvoor in behandeling te krijgen.

Met deze uitdagingen of ‘kansen’ gingen onze twee voorkeursaanbieders voor de verslavingszorg aan de slag met een concreet plan. Zilveren Kruis heeft nu besloten om de plannen ook te gaan betalen. De uitvoering van de projecten zullen lopen in 2017 en 2018.

Ondersteuning van de POH-GGZ

Het eerste plan van Tactus Verslavingszorg richt zich op de praktijkondersteuner van de huisarts. Voor de POH wordt onder andere een e-learning module gemaakt. In de e-learning leren ze hoe ze de verslaving kunnen herkennen en bespreekbaar maken, met als doel hun cliënten eerder te behandelen en meer problemen te voorkomen.

Deskundigheidsbevordering in de tweedelijnszorg

Dit project richt zich op cliënten die naar het ziekenhuis of GGZ instelling komen voor andere problemen dan de verslaving. Soms zijn die problemen wel gerelateerd aan de verslaving. Jellinek (Arkin) en Tactus Verslavingszorg gaan met teams advies geven aan de medewerkers van de GGZ instellingen en ziekenhuizen hoe ze bij hun cliënten de verslaving eerder kunnen herkennen en hoe ze de cliënt dan kunnen helpen. De teams zullen ook laagdrempelige en motiverende gesprekken voeren met de cliënten om ze een passende behandeling te kunnen bieden.

Bron: Tactus, Zilveren Kruis

Gerelateerde informatie

https://mijn.bsl.nl/verslaving/460272

https://mijn.bsl.nl/wat-elke-professional-over-verslaving-moet-weten/12307512

https://mijn.bsl.nl/er-gaat-een-nieuw-verhaal-verslaving-is-niet-langer-een-hersenzi/12343896


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten