Skip to main content
main-content
Top

04-06-2019 | Psychologie | Nieuws

Vooral meisjes tussen 14 en 17 jaar psychisch ongezond

Vooral meisjes tussen 14 en 17 jaar en mannen vanaf 22 jaar veroorzaken de stijging van het aantal jongeren tot 25 jaar dat psychisch ongezond is. Het aantal jongeren (12-25 jaar) dat psychisch ongezond is steeg de afgelopen 10 jaar van 7% naar 8%. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar al. 


De stijging zit vooral bij meisjes tussen de 14 en 17 jaar op havo hoger algemeen vormend onderwijs , vwo voorbereidend wetenschappelijk onderwijs  en mbo middelbaar beroepsonderwijs. Ook bij jonge mannen vanaf 22 jaar vond een stijging plaats. Dit blijkt uit een inventarisatie van de mentale gezondheid van jongeren door RIVM, Trimbos-instituut en Amsterdam UMC

Rond 25 jaar is er geen verschil in psychische ongezondheid tussen mannen en vrouwen, daarvoor en daarna wel. 

Psychische ongezondheid in de levensloop

Bij meisjes op havo hoger algemeen vormend onderwijs , vwo voorbereidend wetenschappelijk onderwijs  en mbo middelbaar beroepsonderwijs lijken de psychische problemen op jongere leeftijd te beginnen dan 10 jaar geleden. Bij jongens is de stijging gelijkmatiger verdeeld over opleidingsniveaus en leeftijdsgroepen. 

In de groepen hoog- en middelopgeleiden ligt het hoogtepunt in psychische ongezondheid rond 20 en 30 jaar. Daarna lijkt het percentage te dalen. Vanaf ongeveer 30 jaar zijn er juist in de groep laagopgeleiden meer mensen die psychisch ongezond zijn.

De laatste tijd is er veel aandacht geweest voor de mentale gezondheid van jongeren. Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen spelen een rol in de discussie. Onderwerpen als prestatiedruk, de rol van sociale media en het leenstelsel komen hierbij ter sprake. Of deze ontwikkelingen ook echt van invloed zijn op hoeveel jongeren psychische problemen hebben, is op basis van de huidige cijfers niet te zeggen.

Bron: Captise.nl

Gerelateerde informatie


Congres tip | 11 oktober 2019, The Green Village Nieuwegein. Meer informatie en inschrijven Congres Internaliserende problematiek >> 

Aanbevolen

wo | Tijdschrift

Kind & Adolescent

Kind en Adolescent staat open voor wetenschappelijke publicaties, die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. De redactie wil lezers informeren over actuele ontwikkeling


Aanbevolen

wo | Tijdschrift

Kind & Adolescent Praktijk

Kind en Adolescent Praktijk is een vakblad voor psychologen, orthopedagogen, psychiaters en andere professionals die werken met kinderen en adolescenten en/of met hun ouders.
Het vakblad biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten