Skip to main content
main-content
Top

28-11-2016 | Psychologie | Nieuws

Virtuele slaapcoach als slaapmiddel

Corine Horsch, onderzocht dat slaapproblemen verminderen bij gebruik van een virtuele coach. Horsch promoveerde op woensdag 23 november aan de TU Delft op dit onderwerp.


De TU Delft, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam ontwikkelden een effectieve interactieve app om mensen met chronische slapeloosheid een beter slaapritme aan te leren. De virtuele slaapcoach heet ‘SleepCare’, een app op de smartphone van de slechte slaper. Het project wordt ondersteund door Philips, Stichting Technische wetenschappen (STW) en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC).

Chronische slapeloosheid

Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking lijdt aan chronische slapeloosheid. De gebruikelijke behandeling hiervan is cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I). De smartphone-app ‘SleepCare’ - virtuele coaching - is gebaseerd en aanvullend op bestaande cognitieve gedragstherapie voor insomnie die wordt gegeven door psychologen.

De onderzoekers wilden meer inzicht krijgen in gepersonaliseerde zelfhulptherapie bij slaapproblemen en het effect van virtuele coaching op een duurzame gedragsverandering.

De wetenschappers hebben in een gecontroleerd onderzoek gekeken naar de effectiviteit van de app. Voor het onderzoek zijn 151 mensen met chronische slapeloosheid opgedeeld in twee groepen. Hiervan kregen 74 personen zes weken lang direct toegang tot de app ‘SleepCare’ en 77 mensen werden eerst op een wachtlijst geplaatst. Bij de deelnemers die de app gebruikten was een duidelijke afname van de slaapproblemen te zien; mensen vielen sneller in slaap en werden minder vaak wakker. Drie maanden later waren de effecten nog steeds zichtbaar.

E-health

Eerder bevestigde een gezamenlijke studie de verwachte positieve relatie tussen therapietrouw en effectiviteit van de therapie al. Recent ontdekte Horsch dat een app met computer gegenereerde herinnering, de zogenoemde reminders, therapietrouw kan verhogen. Volgens Horsch is dit inzicht belangrijk voor de ontwikkeling van toekomstige effectieve innovaties op het gebied van e-health. Horsch benadrukt de kracht van de combinatie van gedragswetenschappen en technologisch onderzoek in dit domein. ‘Als je wil dat mensen nieuwe technologieën gaan gebruiken zal je moeten blijven onderzoeken hoe ze met deze nieuwe technologie omgaan’.

Nieuwe inzichten

Het werk van Horsch heeft een aantal inzichten opgeleverd die (e-health) app ontwerpers en ontwikkelaars in de toekomst in gedachten kunnen houden. Zo blijken bijvoorbeeld het geloof in het eigen doorzettingsvermogen van mensen en de timing en inhoud van reminders een belangrijke rol te spelen bij het wel of niet gebruiken van een app. Therapietrouw is een onderwerp dat nog grondiger bestudeerd moet worden, meent Horsch.

Beschikbaarheid

De app is op dit moment alleen beschikbaar voor de onderzoeksgroep met Android-telefoons. De onderzoekers hopen dat de app in de toekomst toegankelijk kan worden gemaakt voor de markt.

Het proefschrift 'A virtual sleepcoach for people suffering from insomnia' van Corine Horsch in TU Delft repository.

Bron: TU Delft

Gerelateerd 

GGZ Protocollen, boeken, artikelen en nieuws over slaapproblemen uit BSL Psychologie Totaal >>Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten