Skip to main content
main-content
Top

08-03-2018 | Psychologie | Nieuws

Verward gedrag door laag iq

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Vaak wordt een laag IQ als de oorzaak van verward gedrag over het hoofd gezien. Verschillende organisaties in de regio Rottedam gaan betere hulp geven aan mensen met een licht verstandelijke beperking, om te voorkomen dat problemen escaleren tot een grote crisis.

Mensen die op straat gekke dingen roepen of huisraad uit het raam gooien, worden al snel gezien als niet psychisch in orde. Maar achter verward gedrag blijkt vaak een licht verstandelijke beperking schuil te gaan. Het zijn niet alleen psychiatrische patiënten. Dit zegt Bram van Hemmen, burgemeester van Sliedrecht namens zijn collega's uit de politieregio Rotterdam in het AD.


Iedereen zou zich er beter bewust van moeten zijn dat een laag iq de oorzaak kan zijn van verward gedrag. Net als van agressie, verslaving en criminialiteit. In de gevangenis blijken veel criminelen te zitten met iq tussen de 50 en 75.

Van Hemmen zegt: "Als je niet begrijpt dat iemand een verstandelijke beperking heeft, dan kan iemand overbelast raken. Je krijgt brieven waar je niets van snapt, kunt niets met de vragen die hulpverleners je stellen. Je intellectuele vermogens zijn te laag om deze alsmaar complexere samenleving aan te kunnen, zeker als je geen netwerk om je heen hebt zoals familie of vrienden."

Na incidenten blijkt pas dat iemand door zijn laag iq in de problemen komt. Eén van de problemen is dat deze groep niet op de juiste plek zit in een psychiatrische kliniek, omdat ze een verstandelijke aandoening hebben en geen psychische stoornis. 

De geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor verstandelijk gehandicapten zouden elkaar beter moeten vinden, zodat ze van elkaar kunnen leren en weten wie wat doet.

Bron: AD

Gerelateerde informatie


Tip: Congres Behandeling van patiënten met een laag IQ, 24 mei 2018, Aristo Utrecht. Meer informatie en inschrijven >> 

Aanbevolen

10-01-2017 | Psychologie | Nieuws

Het belang van herkenning van laag IQ in de GGZ

Psychiaters zien het vaak niet als hun patiënt een laag IQ heeft. Ongeveer 15 procent van de Nederlanders is zwakbegaafd, met een IQ tussen de 70 en 85. Dat bericht de NOS.


Aanbevolen

2017 | wo | Boek

Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ

Beperkt begrepen

Dit boek helpt professionals in de GGZ bij de bejegening, communicatie, diagnostiek en behandeling van patiënten met een laag IQ. Juist patiënten met een lager IQ hebben een groter risico op het ontwikkelen van allerhande psychiatrische stoornissen. Onjuiste diagnostiek of een niet-aansluitende behandeling veroorzaakt onnodig lijden bij de patiënt en hoge maatschappelijke kosten.Aanbevolen

2018 | hbo | Boek

Persoonlijkheidsdiagnostiek in de klinische praktijk

Dit boek helpt klinische professionals om het uiterste uit hun psychodiagnostische onderzoeksmateriaal te halen.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.